Šumaherovi fanovi još se nadaju da će doći do oporavka sedmorostrukog svetskog prvaka u Formuli 1 koji se 29. decembra 2013. teško povredio na skijanju.

Mihael Šumaher je pri padu na skijalištu u francuskom Meribelu ozbiljno povredio glavu te je nakon niza operacija neko vreme bio u induktivnoj komi.

Nakon nekoliko meseci provedenih po bolnicama lečenje je nastavio na svom imanju u blizini Ženevskog jezera. O njegovom oporavku brine supruga Korina, a njegovo zdravstveno stanje i dalje se drži u strogoj tajnosti.

U septembru su mediji preneli vest kako je Šumi prevezen u parišku bolnicu zbog ''posebnog tretmana'''. Bio je smešten na odeljenju za kardiohirurgiju, a o njegovom lečenju brinuo se Filip Menaše pisao je "Le Parizijen".

Vodeći 69-godišnji francuski kardiohirurg pionir je zahvata kojim se uz pomoć matičnih ćelija leči srce. Šumaheru je to bilo treći put da je bio na tretmanu u bolnici Žorž Pompidu.

Poznata italijanska neurološkinja i direktorka milanskog instituta za neurologiju Matilde Leonardi otkrila je nove detalje oko lečenja slavnog Nemca i moguće naznake njegovog zdravstvenog stanja.

Leonardi je rekla kako Mihael nije bio podvrgnut ''posebnom tretmanu'' ćelija mozga, ali veruje kako je to moglo da deluje pozitivno da se njegovo zdravstveno stanje popravi.

"U javnosti postoji zbrka između vegetativnog stanja i stanja minimalne svesti. Pacijenti u Šumajerovom stanju otvaraju oči, mogu da okrenu glavi kad ih pozovete, mogu da pomeraju palčeve kao odgovor na pitanje i na kraju razgovora mogu da zaplaču. Ne postoje objavljeni naučni podaci koji dokazuju postojanje i efikasnost ovog tretmana. Nema traga ovog protokola, niti sličnog eksperimenta na pacijentima u stanju minimalne svesti", kaže Matilde Leonardi.

Zdravstveno stanje Mihaela Šumahera već je godinama obavijeno velom tajni. Porodica se trudi da nikakve informacije ne procure u javnost. U dom sedmostrukog šampiona Formule 1 može da uđe samo uži krug prijatelja kojima nije dopušteno da govore o Mihaelovom zdravlju.

(Večernji.hr)