SJAJNO organizovano Dvoransko EP 2017. u Beogradu omogućilo je našoj prestonici da prošlog petka u Monaku dobije Svetsko prvenstvo 2022. u "Štark areni". Potpredsednik Svetske federacije Sergej Bupka je na jučeršnjoj pres-konferenciji u Vrnjačkoj Banji naglasio da Savet nije imao dilemu da tako veliko takmičenje dodeli našoj zemlji.

- Jednoglasnom odlukom, uz aplauze članova saveta Svetske federacije, Srbija je potpuno zasluženo pre sedam dana u Monaku dobila domaćinstvo najvećeg planetarnog atletskog takmičenja u dvorani. Beograd će tako od 11. do 13. marta 2022. godine ugostiti najbolje atletičare iz više od 200 država - rekao je Sergej Bupka. - To je, svakako, istorijski događaj i za srpsku i za balkansku atletsku federaciju. Prilikom donošenja odluke uzeli smo u obzir i sjajno organizovano dvoransko EP.

Jedan od najboljih skakača motkom svih vremena naglasio je da je Srbija prava sportska nacija i da je spremna za organizaciju istinskog atletskog spektakla:

- Uz iskrene čestitke za dobijanje domaćinstva, poželeo bih i srpskim atletičarima, kao i atletskim radnicima na čelu sa Veselinom Jevrosimovićem i Slobodanom Brankovićem, mnogo uspeha i dobrih rezultata u narednom periodu.

Direktor AS Srbije Slobodan Branković podvukao da nije bilo nimalo lako dobiti organizaciju najvećeg sportskog događaja u istoriji Srbije:

- Naš savez je ozbiljna organizacija u poslednjih deset godina, otkako je na čelo došao Veselin Jevrosimović, jedan od onih ljudi koji kada se nečega dohvate čine prava čuda. Tako je i sa Savezom koji je do njegovog dolaska bio prisutan u javnosti samo u tragovima. U tih deset godina osvojeno je više medalja nego u celoj istoriji srpske atletike tokom minulih šest decenija. Cilj nam je da napravimo najbolje SP dosad, a to bez ogromne podrške države, predsednika Aleksandra Vučića i Grada Beograda ne bi bilo moguće. Želimo da "Štark arena" bude ispunjena do poslednjeg mesta i da pošaljemo u svet sliku prave Srbije koja neguje istinske vrednosti.

Posebno je istaknuta i velika podrška Balkanske atletske federacije našem savezu prilikom kandidature za Svetski dvoranski šampionat.

- To je veliki uspeh i za Srbiju i za sve balkanske države. Beograd svojevremeno nije dobio domaćinstvo, ali sada je organizacija otišla u prave ruke uz velike napore i mnogo energije čelnika srpskog saveza koji su se dokazali organizujući najbolje evropsko prvenstvo. Tako će, verujem, biti i 2022. godine - rekao je Dobromir Karamarinov, predsednik Balkanske federacije.

KOU: RADUJEM SE ZBOG SRBIJE

ČELNIKE svetskog, srpskog i balkanskog atletskog saveza pozdravio je Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja, a pre pres konferencije na ekranu je prikazana i čestitka predsednika Svetske federacije Sebastijana Koua.

- Radujem se što je Srbija dobila organizaciju najveće svetske atletske smotre i ne sumnjam da će opravdati i nadmašiti naša očekivanja - rekao je pored ostalog Kou, dodajući i da mu je žao što je sprečen da prisustvuje Balkanskoj atletskoj gala večeri.