Prvi Komtrejd Srbija maraton: Dominacija Teodore Simović, ni Kenijka joj ništa ne može

S.KRSTOVIĆ

17. 11. 2019. u 18:02

Први Комтрејд Србија маратон: Доминација Теодоре Симовић, ни Кенијка јој ништа не може

Teodora Simović foto: M.Vukadinović

Sjajna atletičarka Novog Pazara dominirala je na "Prvom Komtrejd Srbija" maratonu u Beogradu

DANTeodore Simović. Sjajna atletičarka Novog Pazara dominirala je na "Prvom Komtrejd Srbija" maratonu u Beogradu. Naša šampionka je bila neprikosnovena na stazi, zbog jakog vetra nije uspela da popravi lični rekord, ali joj je i pored slabijeg vremena (2:42.27) bila prebrza za ostale takmičarke. Simovićevoj je trijumf omogućio da se u "Štark areni" raduje trostrukoj tituli, jer je u isto vreme postala i prvak Balkana i Srbije. Kod muškaraca je pobedio Kenijac Ndiva Sakong (2:19.17).

- Vetar je bio toliko jak, tako da nije bilo šanse da trčim brže od ličnog rekorda, 2,39 sata. Kada sam shvatila da ne mogu da budem brza, odlučila sam da čuvam prvo mesto. U početku su mi pomogle kolege iz naše reprezentacije, ali sam na 25, 26. kilometru ostala sama. Uspela sam da stignem turskog reprezentativca i sačuvam ritam. Jako sam srećna, ova godina mi je bila veoma uspešna - istakla je Simovićeva, koja se sa vicešampionkom Srbije Katarinom Pohlod radovala i ekipnoj tituli na Balkanskom prvenstvu.

Simovićevoj je titula na maratonu donela i ček od 1.800 evra i bicikl, ali i 200 bodova na listi za Olimpijske igre i Tokiju. Druga je bila Kenijka Helen Kimutai (2:54.05), a treća Bugarka Marinela Mineva - 2:54.44.

Kod seniora slavio je u svom prvom maratonu Kenijac Ndiva. Drugi je bio njegov sunarodnik, koji trči pod zastavom Bahreina Nelson Čerutič (2:19.58), a treći Moldavac Maksim Raileanu (2:21.12). Od naših najuspešnijij je bio šestoplasirani Marko Raković (2:34.17), što mu nije donelo medalju na Balkanu, ali jeste titulu prvaka Srbije. Raković je zajedno sa Kristijanom Stošićem (2:37.44) našoj zemlji doneo drugo mesto u ekipnoj konkurenciji na Balkanu.

U polumaratonu su dominirali Kenijci. Kod dama slavila je Neli Jepčumba (1:12.59), ispred Olivere Jevtić (1:14.02) i zemljakinje Rute Mbato (1:17.26). Kod muškaraca najbrži je bio Metju Kozgei (1:08.54). Drugi je bio naš Milan Mitrović (1:10.11), a treći drugi Kenijac Elijah Vambuat - 1:11.12.

Legendarna Jevtićeva bila je veoma raspoložena posle trke, jer je trčala brže nego što je planirala i sa puno optimizma iščekuje 1. decembar, kada će trčati maraton u Valensiji.

- Zbog jakog vetra nisam mogla normalno da dišem. Ovo mi je bila pripremna trka za Valensiju, tako da sam zadovoljna rezultatom. Poslednjih meseci trčim veoma dobro, vratilo mi se samopouzdanje. Motivisana sam, želim da izborim plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Znam da je važno sakupiti dovoljan broj bodova, ali je ipak, najbolje istrčati normu od 2:30.25 - naglasila je Jevtićeva.

Trka na pet kilometara okupila je oko 600 takmičara. Kod devojaka prva je bila Biljana Cvijanović (18.08 minuta), druga Aleksandra Kostadinović (18.43), a treća Nataša Ćulafić (19.20). U muškoj konkurenciji pobedio je Aleksa Milanović (16.38), ispred Miroslava Dukadinovića (16.39) i Dušana Krstića - 16.52.

JEVROSIMOVIĆ: BILO JE ODLIČNO

VESELIN Jevrosimović, predsednik ASS, nije krio zadovoljstvo zbog uspešno organizovanog "Komtrejd Srbija maratona":

- Ovo je bio prvi maraton u organizaciji ASS tako da sam više nego zadovoljan, jer smo okupili preko 3.000 trkača. Sa ovoliko jakim vetrom smatram da su ostvareni veoma dobri rezultati.


DUNjA I ANDREJA

PARALELNO sa maratonom održavala se i završna manifestacija "Brzinom do zvezda", za đake trećeg i četvrtog razreda beogradskih osnovnih škola. Kod devojčica najbrža je bila Dunja Popović, a kod dečaka Andrej Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije