Na poslednjoj trci ovogodišnjeg šampionata sveta u motociklizmu, u najjačoj klasi, Moto GP, trijumfovao je Španac Mark Markez vozač Honde  ispred Francuza Fabia Kvartarara na Jamahi i Australijanca Džeka Milera na Dukatiju.

Legendarni italijanski as Valentino Rosi na Jamahi je ponovo razočarao i bio je tek osmi. Čak sedam vozača je danas izletelo sastaze ali srećom bez težih posledica.

Šanski as, Markez, koji je još ranije osvojio osmu titulu prvaka sveta, pobedom na stazi Rikardo Tormo, gde je vožena Velika nagrada Valensije, 12. u ovoj sezoni, doneo je i odlučujuće bodove Repsol Hondi koja je prigrlila ekipni šampionat ispred Dukatija.

- Uradili smo veliki posao ove sezone i zahvaljujem se svima u ekipi - rekao je Markez kome je ovo 82.pobeda u karijeri.

U Valensiji se od nadmetanja u svetskom šampionatu oprostio Španac Horhe Lorenco, vozač Honde. Lorenco, koji je pet puta bio prvak sveta tako je platio danak brojnim povredama.

Šampionat sveta 2020. koji će imati 20. trka, jednu više od ovogodišnjeg,  jer će se voziti i Velika nagrada Finske, počeće 8.marta u Kataru.

U generalnom plasmanu Markez je osvojio 420 bodova. Drugi je vozač Dukatija Italijan Andree Dovisioza sa 269.