USPEH SRBIJE IZNAD SVEGA: Kovačević ponosan zbog nagrade, ali tim stavlja u prvi plan

S. Krstović

26. 10. 2019. u 20:45

УСПЕХ СРБИЈЕ ИЗНАД СВЕГА: Ковачевић поносан због награде, али тим ставља у први план

Uroš Kovačević Foto: N. Paraušić

Kao kadeti i juniori smo bili prvaci Evrope, sveta... Dokazali smo se i kao seniori - poručio je Uroš

OVO je godina Uroša Kovačevića. Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, Sloveniji, Belgiji i Holandiji, zasijao je punim sjajem, bio nerešiva enigma za protivničke odbojkaše, vodio Srbiju ka trećoj tituli prvaka Starog kontinenta. Posle velikog finala protiv Slovenije (3:1) u Parizu bio je proglašen za MVP šampionata, a preksinoć na gala večeri u Sofiji Evropska federacija (CEV) izabrala ga je za najboljeg odbojkaša.


- Ne sećam ko mi je javio da sam postao najbolji odbojkaš Evrope. Bio sam presrećan, veliko je to priznanje. Zahvalan sam i Trentinu što mi je dozvolio da prisustvujem gala večeri. Bilo je nezaboravno - priča u telefonskom razgovoru Kovačević.


PROČITAJTE JOŠ:NIKO KAO SRBIJA! Odbojkašice i odbojkaši dominirali u evropskoj odbojci


ŠTO VIŠE TROFEJA SA Trentinom ima velike planove:
- To je klub koji je navikao na titule, tako da ćemo ove godine pokušati da osvojimo što više trofeja.

Uroš je od kadetskih dana navikao na medalje i lična priznanja. Ove godine bio je najbolji igrač italijanskog prvenstva, sa Trentinom je lane osvojio titulu prvaka sveta, a ove godine Kup CEV, gde je bio MVP ...


- Meni pojedinačna priznanja ne znače mnogo. Ne može na osnovu njih da se kaže da sam najjači, najbolji, najlepši. Jednostavno, znam koliko vredim. Kada igram za Srbiju uvek pružam maksimum, njen uspeh mi je najvažniji. Imamo klasan tim, a Slobodan Kovač je bio samo šlag na torti. Bilo je potrebno da se samo promene neke stvari. Uspeo je za samo 20 dana i na tome sam mu veoma zahvalan - ističe Kovačević.


Od svoje 14. godine je u centru svetske odbojkaške javnosti...


- Bilo je sigurno lepo u kadetskoj, juniorskoj selekciji. Osvajali smo medalje, bili prvaci Evrope, sveta... Ali, dokazali smo se i kao seniori. I za nas može da se govori da smo zlatna generacija. Imamo EP, Svetsku ligu. Ne može niko da upoređuje našu sa generacijom koja je osvojila Olimpijske igre u Sidneju. Sigurno je da su nam bili uzori, da težimo olimpijskoj medalji - smatra Uroš.


PROČITAJTE JOŠ:SRBI BEZ PREMCA: Tijana Bošković i Uroš Kovačević najbolji odbojkaši Evrope


Kovačevića nije uzdrmao neuspeh u kvalifikacija za odlazak na Igre, kao ni sumnja javnosti da mogu da stignu do Pariza i evropskog trona:


- Znali smo koliko vredimo i pre, i posle Barija. Bilo je neophodno samo da nas neko povrati i usmeri na pravi put. Dolazak Bobe bio je kao poručen, vratio nam je sigurnost, samopouzdanje.


Kraljevčanin na EP nije plenio sam igrom, nego i, naročito u odlučujućim mečevima, radovanjem. Često je poene proslavljao kao Hulk.


- Nikad ne planiram kako ću da se ponašam na terenu, nego mi tako dođe. Srećan sam što smo na EP pokazali koliko vredimo kao ekipa - priča Kovačević.


Utisci posle trijumfa u Parizu dugo nisu mogli da se slegnu:


- Ma koliko smo verovali da ćemo osvojiti titulu i mi sami smo bili iznenađeni kada smo stigli do trona. I dalje pričamo o tome. Tako će ostati do novog takmičenja, kada ćemo zaboraviti EP.


Novi izazov za orlove su svetske kvalifikacije za OI i Tokiju, koje će se održati od 5. do 10. januara u Berlinu.


- Januar je još daleko. Sada smo svi koncentrisani na klupske obaveze. Tek krajem decembra, kada se okupimo mislićemo kako da iz Berlina stignemo u Tokio.


SAM ZNAM KOLIKO VREDIM

NE možemo da se otmemo utisku da su "orlovi" za javnost posle Barija bili neznalice, a posle Pariza genijalci.

- Nije to samo kod nas. Kada se osvoji nešto zavlada euforija, a kada se ne uspe piše se samo loše. Meni je jedino bitno što ja znam koliko vredim. Ne treba niko sa strane da mi kaže da li sam dobar ili ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije