TEŽINA olimpijskih, svetskih i evropskih odličja, sva tri sjaja, dobila je na svojoj specifičnosti okupljanjem veterana, koji su već na prvom susretu legendi novosadskih sportskih borilišta pokazali svrhu svog udruživanja. Asocijacija sportskih veterana Novog Sada, osnovana na Vidovdan ove godine, da bi negovala tradiciju i ostvarene vrednosti sporta, uz sećanja na nekadašnje uspehe i rezultate, nije zaboravila ni na podršku mladima, ali ni na svoje "saborce".


U tu svrhu je i prvo druženje, minulog vikenda, kada je bilo više od 250 legendi novosadskog sporta, imalo i humanitarni karakter. Za Nadu Šljukić Drvenjak, nekadašnju rukometnu reprezentativku i uzdanicu novosadskog Železničara, šampiona države, obolelu i teškog materijalnog stanja, prikupljeno je 221.000 dinara pomoći.


Dr Jovan Pejčić, džudo šampion, jedan od organizatora, istakao je u prvi plan aktivnosti veterana koji daju smernice mladima.


- To je suština druženja. Uz podsećanje na pređašnje uspehe, treba podržati i mlade sportiste u njihovim nastojanjima - kaž dr Pejčić.


URUČENO je priznanje legendarnom rvaču Branislavu Simiću (84), povodom 55 godina od osvajanja prve zlatne olimpijske medalje u pojedinačnoj konkurenciji sportista iz Srbije.


- Mnogo je lepo kada se sportski prijatelji sete nas, nekadašnjih šampiona, i kada zajedno prepričavamo naše uspehe. To je znak da smo u životu nešto vredeli, to je čist dobitak sreće i zadovoljstva - rekao je Simić.Foto: N. Stojanović
KOŠARKAŠICE Vojvodine, iz generacije početkom sedamdesetih godina, povodom pet decenija od osvajanja prve šampionske titule, takođe su dobile plaketu.


- Izuzetno sam počastvovana, jer nam je svima stalo do toga da naš uspeh za istoriju ne ode u zaborav. Sve smo presrećne što smo ponovo zajedno i što smo se okupili lepim povodom - rekla je Marija Veger, najbolja košarkašica sveta, uz koju su bile saigračice Irena Gal Molnar, Raja Petrović Antić, Zorica Bašić Jovanović i Mirjana Jelić Žemberi.


PLAKETA je uručena i fudbalerima druge šampionske generacije Vojvodine za osvojenu titulu prvaka Jugoslavije 1989. godine, koju su primili zamenik kapitena Dušan Mijić, Čedo Maras, Ljubomir Vorkapić, Zoran Milosavljević, Dragan Vasić, legenda veterana Vasa Pušibrk i dr Borko Vukosav.


- Zaista smo dirnuti gestom veterana. Počastvovan sam i srećan zbog druženja sa mojim saigračima, ali i sa generacijom sportista koji su se dokazivali na drugim terenima - rekao je Čedo Maras, legendarni golman Vojvodine, koji živi u Đakovu.


VEZA SA SINIŠOM...

Na jedinstvenom druženju velikog broja sportista, bili su i Vasa Mijić, Vladimir Batez, Slavko Obadov, Zoran Pančić, Tadija Kačar, Dušan Dačić, Jovan Pejčić, Pavle Bajčetić, Dragomir Vujković, Vojislav Tabački, Slavko Stanišić, Đorđe Đurić, Nikola Marić, Miroslav Vislavski, Slobodan Krneta, Dobrivoje Antonić, Janoš Juhas, Mile Dragić, Mitar Milinković, Patrik Drid, Dragoljub Zbiljić, Ognjen Cvjetićanin, Nedžad Osmankač, Jovan Tanurdžić..., a video-vezom iz Bolonje uključili su se Siniša Mihajlović i Miroslav Tanjga, nekadašnji fudbaleri Vojvodine.