Mark Markez, najbolji motociklista sveta: Titule me inspirišu

P. Ž.

četvrtak, 17. 10. 2019. u 08:56

Марк Маркез, најбољи мотоциклиста света: Титуле ме инспиришу

Mark Markez foto: EPA

Španski vozač je samo na korak od devete krune ukupno, šeste u "kraljevskoj klasi", čime bi se izjednačio sa čuvenim italijanskim Doktorom, Valentinom Rosijem
NIJE važno da pobedim, već da osvojim titulu! To je bio moto Marka Markeza pred trku na Tajlandu, četiri gran-prija pre kraja ovogodišnjeg šampionata sveta u motociklizmu. Naravno, niko mu nije poverovao.

Naime, bez obzira na to što je bilo potrebno da na VN Tajlanda bude samo ispred jedinog rivala, asa Dukatija Andree Dovisioza, iako je pol-poziciju ponovo, željan prve GP pobede, imao francuski junoša Fabio Kvartararo, svi su znali da će Markez, ako treba, voziti na samoj ivici mogućnosti i motora i sopstvenog umeća da bi do osme krune došao trujumfom!

- Ukazala mi se šansa, motor je bio izvanredan, pa sam uspeo da nadmudrim na kraju sjajnog Fabija - rekao je, tada, proslavljajući po unapred pripremljenom scenariju (bilijarski sto sa osam rupa i crnom "osmicom") osme lovorike Markez.

I zaista, ovaj mladić, kome je tek 26 leta, jednostavno nas je navikao na pobede. Sve drugo, kada je on u pitanju je - neuspeh.

Sada je samo na korak od devete krune ukupno, šeste u "kraljevskoj klasi", čime bi se izjednačio sa čuvenim italijanskim Doktorom, Valentinom Rosijem, ali bi stigao i Karla Ubijalija, koji, takođe, ima devet titula prvaka sveta u motociklizmu, ali nema nijednu "kraljevsku krunu". Markez bi bio po broju ukupno osvojenih titula u društvu sa još jednom legendom, Majklom Helvudom, koji je, takođe, devet puta krunisan, ali "samo" četiri puta u najjačoj klasi.

S obzirom na godine, Markez neće odustati i od juriša na, doskoro činilo se nedostižne legende ovog sporta, Španca Anhela Nijeta, koji je 13 puta bio prvak sveta u motociklizmu (nikada u najjačoj klasi) i čoveka koji je visoko na motociklističkom Olimpu sa 15 titula (osam u najjačoj klasi) Italijana Đakoma Agostinija.
- Volim da pobeđujem, ali ne jurim rekorde - kaže Markez.
Narano, opet mu niko ne veruje, jer ovaj čovek ima impresivnu listu rekorda na dva točka, koju će teško ko dostići.

Pomenimo samo neke: najmlađi šampion sveta u Premijer klasi sa 20 godina i 266 dana. Najmlađi vozač sa pet titula u Moto GP klasi - 25 godina, 246 dana. Najmlađi pobednik GP trke u najjačoj klasi - 20 godina 63 dana...

LIČNA KARTA
DATUM i mesto rođenja: 17. februar 1993, Servera, Španija
TIM: Honda
MOTOCIKL: Honda, broj 93
TITULE svetskog šampiona: 8
MOTO GP klasa: 6 (2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019)
MOTO GP2 klasa: 1 (2012)
KLASA 125 ccm: 1 (2011)
BROJ trka SP: 201
POL-POZICIJA: 89
POBEDA: 79
PODIJUMA: 130
MOTO GP KLASA
STARTOVA: 123
POL POZICIJA: 61
POBEDA: 53
PODIJUMA: 91

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije