U SRBIJI SMIŠLjEN NOVI SPORT: Oprobajte se u futboleju (VIDEO)

Novosti online

14. 10. 2019. u 16:45

У СРБИЈИ СМИШЉЕН НОВИ СПОРТ: Опробајте се у футболеју (ВИДЕО)
Bačko Petrovo Selo je mesto na kome su Željko i prijatelji smislili igru koja predstavlja kombinaciju fudbala, odbojke i tenisa

Novi sport je osmišljen u Srbiji. Bačko Petrovo Selo, mesto na desetak minuta vožnje od Bečeja predstavlja začetak novog sporta koji može da postane globalan - futbolej („footballey”)


Najjednostavnije rečeno, to je svojevrsna kombinacija fudbala, tenisa i odbojke (”nožni tenis na terenu za odbojku”). Igra se fudbalskom loptom (“peticom”), a usvojena su neka od pravila srodnih sportova – lopta može jednom da odskoči od polja (ali može se uhvatiti i volej) pre nego što je igrač prebaci u deo terena protivnika preko 220 cm visoke mreže koja deli igralište na dva jednaka dela dimenzija 6x9 metara.


- Futbolej je baziran na vrhunskoj tehnici, igra obema nogama je imperativ jer najčešće nema vremena za izmicanje na jaču nogu, a neophodan je i osećaj u igri glavom i grudima. Za sve to, kretanje je najvažnije - objašnjava Željko Derušek (53), zaljubljenik u sport i kreator igre koja osvaja pažnju i srce svakoga ko je pogledao makar jedan meč.


PROČITAJTE JOŠ:VELIKO INTERESOVANjE: Više od 1.000 prijavljenih takmičara 200 dana do Beogradskog maratona


Početkom devedesetih godina Željko, inače vlasnik firme za promet kotrljajućih ležajeva, gledao je sa svojim prijateljem Dežeom Galusom kako fudbaleri prebacuju preko mreže. Rešili su da ih kopiraju, bezazleno, igre radi. Malo-pomalo, ”izvukli su linije”, pravila su se kristalisala, a nešto što je počelo kao šala brzo je preraslo u zabavu ravnu fudbalu.


- Godinama smo igrali po raznim vremenskim uslovima, čak i po snegu i blatu. Pre petnaestak godina neki fudbaleri pokušavali su da igraju i brzo su odustajali jer je jako zahtevno – čak i jedan moj prijatelj koji je igrao profesionalno fudbal u Portugaliji nije bio baš vičan, lopta bi često završavala u žitu pošto smo ga pobeđivali i on se nervirao - smeje se Željko.


Iako je trava prirodno stanište futboleja, jednako je atraktivan i na šljaci i na betonu, što je jedna od sličnosti sa tenisom. Druga jeste servis, polje je podeljeno po sredini, a servira se iz ruke ukoso, s tom razlikom što već na riternu može da se hvata volej. Igra se na dva dobijena seta do 11, igrači naizmenično serviraju po pet puta (nema drugog servisa, samo jedan pokušaj). Izlasci na mrežu, skraćene lopte, mudra konstrukcija poena i mnogo trčanja. Baš mnogo.


- Visina mreže od 220 cm idealan je balans – nije previsoka jer onda ne bi mogle da se igraju oštre lopte, a nije ni preniska da samo dođe neko, zakuca loptu i to je to - ističe Željko i dodaje da ostavlja prostor za to da se visina mreže prilagodi kada futbolej zaigraju oni još umešniji, veštiji tehničari.


U svakom momentu su spremne četiri lopte kako se igra ne bi prekidala. Kao što to obično biva, prijateljska partija ume da se zakomplikuje.


- Posvađamo se mi sto puta - kaže Nemanja, jedan od pripadnika srednje garde, rođen 1982. godine. Sport je to, i to prilično zarazan, normalno je da emocije prorade. Najiskusniji je spomenuti Deža, ima 59 godina i svi ga zovu ”Sep Majer” – voli golmane i naročito reprezentaciju Nemačke, još ga boli kad je jednom prilikomOliver Kan ignorisao njegovu molbu za zajedničkom fotografijom. Tu su i najmlađi zaduženi za vodu i za lopte, ali i za igru dok se stariji odmaraju.


- Entuzijastični su i brzo napreduju- zadovoljan je Željko podmlatkom, ali svestan je i da je to samo početak.


Posle višegodišnjeg traganja po internetu, Željku se učinilo da igra slična futboleju ne postoji nigde (“u odnosu na druge nožne tenise, futbolej je drugačiji jer je individualni sport”). Angažovao je advokata i u roku od godinu i po dana dobio sertifikat u Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu. Posle toga je aplicirao i u Ženevi kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), pa je futbolej sada registrovan kao unikatan sport. Sledeći korak, koji je Željko na putu da ostvari, jeste to da futbolej u Ministarstvu omladine i sporta bude zaveden kao sportska grana, da bi potom mogli da se formiraju savez, klubovi...


- Fudbal i tenis popularni su u celom svetu, a futbolej je njihova inventivna kombinacija i mislim da bi bilo neoprostivo da se nešto više ne napravi od toga. Uveren sam da može da uspe na globalnom nivou – da se organizuju turniri, da se napravi svetska asocijacija. Futbolej bi igrali profesionalci, aktivnim fudbalerima to je idealan trening za usavršavanje tehnike, a bivši fudbaleri veliki su potencijal jer mogu da igraju futbolej još dugi niz godina ukoliko su u formi, i to mogu spektakularno da ga igraju - siguran je Željko.


PROČITAJTE JOŠ:Kros RTS u Somboru: Tradicija za ponos


I staložen i uzbuđen u isto vreme, utemeljivač futboleja govori o viziji i o svom dubokom uverenju da će se iz njegove zamisli roditi globalno popularan sport. U tu svrhu spreman je da pristane na razne opcije.


- Sponzori imaju priliku da od početka budu deo toga, a zainteresovanima sam nudio dve varijante. Prvu, da prodam manjinski deo svog patenta. Drugu, da prodam stoprocentno vlasništvo – najvažnije mi je da futbolej zaživi onako kako želim, a ja već imam 53 godine- zaključuje Željko.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)