NIKOLA Rađen uvek na svoj način iznenadi sportsku javnost. Slavni vaterpolista (ne)očekivano se vratio u Srbiju, jer želi da igračku karijeru završi u Crvenoj zvezdi, ali i da od svog kluba Vind sporta za desetak godina stvori evropskog šampiona!

Njegov radni dan u Beogradu je uobičajen: ujutro trenira sa Zvezdom, potom radi u marketinškoj agenciji "Vind", a uveče ide na trening Vind sporta iz Pančeva, čiji je direktor.

- Kada stvarate nešto energija vam ne manjka. Kako sam smatrao da je zbog kluba moja obaveza da budem ovde, još u januaru sam odlučio da napustim moskovski Dinamo, u kojem mi je bilo izvanredno - ističe Rađen.

ULOGE SU PODELjENE TROFEJNI vaterpolista ističe da to što ima trenersku A licencu, ne znači da sada pomišlja da sedne na klupu, još manje da se meša u rad trenera. - Zasada sebe vidim kao funkcionera. Na kampu je moja uloga drugačija, jer sam koordinator, ali i trener grupe u profesionalnom programu. A u bazenu su uloge jasno podeljene, ja sam samo igrač, a Igor Milanović trener, od koga može dosta da se nauči - kaže Rađen.

Nikola ističe da želi da karijeru završi u Crvenoj zvezdi, jer je u njoj proveo najlepše igračke dane. Ipak, kaže da će sigurno nositi kapicu crveno-belih do kraja sezone...

- Iskoristio sam i priliku da napravimo saradnju sa "Vidn sportom", da bude zvezdina filijala. Povezali smo lepo i korisno, a videćemo koliko će to da traje - kaže Rađen.

Nikola je u "Vindu" pronašao svoj put kada završi igračku karijeru. Direktor je u agenciji i klubu, stekao trenersku A licencu, već tri godine uspešno vodi kamp Number one, lane su u Pančevu formirali klub Vind sport, koji je već član Prve B lige...

- Gradimo nešto novo, a veru da možemo za deset godina da budemo prvaci Evrope uliva mi organizacija kluba, ideja predsednika Vladimira Popovića. Mislim da deca ako ih uče i vaspitavaju šampioni mogu da postanu pravi šampioni. Uslove koje imamo u Pančevu, nijedan klub ne može da ponudi u zemlji. Imamo vrhunske stručnjake, od trenera do pedagoga. Zahvaljujući našim projektima finansijski smo nezavisni, naš kamp iz godine u godinu raste i veoma je privlačan strancima. I kao klub privređujemo, zbog čega verujem da klub vremenom može da postane šampion Starog kontinenta - kaže Rađen.

Smatra da je i situacija u našim klubovima sada bolja. Ubeđen je i da su "mali gradovi stvoreni za male klubove". Priznaje da nije iznenađen što su se naši klubovi rano oprostili od Evrope, jer samo u "Mađarskoj igra 30 naših igrača". Prerani odlazak mladih vaterpolista je jedan od razloga što srpski klubovi nemaju snagu od pre nekoliko godina.

- Pre pet-šest godina naša liga je bila jedna od najjačih na svetu. Vaterpolo i danas ima svoje mesto u srpskom sportu. Samo mora da se vidi na koji će način da se predstavi. Sigurno ćemo biti uspešni i narednih godina. Mislim da današnju decu treba na drugi način animirati, da se zaustavi odlazak mladih igrača iz klubova, što je veliki problem... Sećam se da su me Novozelanđani na kampu pitali kako objašnjavam fenomen jake reprezentacije i slabe lige. A ja to, ipak, nisam uspeo da im objasnim. Zato smatram da vaterpolo mora da se prati tokom cele godine, a ne samo mesec, dva ili kada igramo sa Hrvatskom - smatra Rađen.

Nikola naglašava da je u vaterpolo i te kako važan spoj mladosti i iskustva, jer talenti uz pomoć velikana postaju vrhunski igrači. Ubeđen je i da je neophodno da se stvore neki novi lideri, zvezde, koje će naslediti Filipovića, Prlainvića, Pijetlovića... Smatra i da mora da se promeni kalendar takmičenja kako vaterpolo ne bi mučio muku sa finansijama.

- Moramo da izađemo iz okvira štapa i kanapa. Da ne pametujemo previše, vaterpolo je letnji sport, tada treba da se igra, otvoreni bazeni privlače publiku. U to sam se uverio letos u Pančevu, kada su tribine bile uvek pune. A zimi neka igraju reprezentacije, koje uvek privlače pažnju - kaže Rađen.

ĐERKE ODBOJKAŠICE

NASLEDNICE su pronašle sebe u odbojci.

- Starija Nina i godinu dana mlađa Tea su bile na kampu, trenirale kao sva deca, ali poslednje dve godine vežbaju odbojku u klubu Crnjanski. Napreduju, ponosan sam na njih, odlične su učenice, bave se sportom, nema lepše stvari - ističe Rađen.