OPASNOST OD TAJFUNA PRAVI PROBLEM: Kvalifikacije za VN Japana pod upitnikom

Beta

četvrtak, 10. 10. 2019. u 10:51

ОПАСНОСТ ОД ТАЈФУНА ПРАВИ ПРОБЛЕМ: Квалификације за ВН Јапана под упитником

Formula 1 Foto: Tanjug/AP

Međutim, bezbednost navijača, takmičara i svih na stazi Suzuka ostaju prioritet - navodi se u saopštenju Formule 1
Čelnici Formule 1 i vlasti Japana odložili su za petak odluku o održavanju kvalifikacija za trku za Veliku nagradu Japana, pošto se očekuju jaki vetrovi i obilne kiše zbog udara tajfuna Hagibis.

Očekuje se da će tajfun u subotu udariti južnu obalu ostvara Honšu, gde se nalazi staza Suzuka, na kojoj se održavaju auto moto takmičenja.

- Ulažu se svi napori da se na minimum svedu sve izmene u rasporedu. Međutim, bezbednost navijača, takmičara i svih na stazi Suzuka ostaju prioritet - navodi se u saopštenju Formule 1, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Čelnici Formule 1 pažljivo prate dešavanja, a Japanska meteorološka agencija navela je da će tajfun Hagibis biti najjači ove godine. Zbog nevremena već su otkazane dve utakmice na Svetskom prvenstvu u ragbiju.

PROČITAJTE JOŠ: Hamilton iskoristio debakl Ferarija i trijumfovao deveti put u sezoni!

Očekuje se da će vetar dostići brzinu od 160 kilometara na sat.

Konačnu odluku o otkazivanju kvalifikacija doneće gradske vlasti, koje imaju obavezu da zatvore stazu i savetuju ljude da ostanu u zatvorenom. Ako se to ne dogodi, gotovo sigurno će se subotnji program odvijati po planu.

- Prilično je jasno da nećemo moći da vozimo ako tajfun udari ovde - rekao je vozač Ferarija Šarl Lekler.

Do sada su kvalifikacije u Japanu odložene u dva navrata zbog tajfuna, 2004. i 2010. godine. Oba puta održane su u nedelju ujutro, uoči trke.

Kvalifikacije za trku u Japanu trebalo bi da se održe u subotu od 8 časova po srednjeevropskom vremenu, a trka je na programu u nedelju od 7.10.