NEKADAŠNjI plivač i velika nada Proletera iz Zrenjanina, Nebojša Đurkin, inače jedan od najboljih prijatelja asa Ivana Lenđera, na vrhuncu karijere odlučio je da poziciju u bazenu zameni mestom kraj njega i preuzme učiteljsku ulogu mladim nadama koje dolaze.

- Počeo sam da treniram plivanje u osmoj godini i kada sam dostigao nacionalni nivo i osetio slast pobeda na nekoliko manjih internacionalnih turnira, nešto se u meni prelomilo i odlučio sam da započnem trenersku karijeru - kaže Nebojša Đurkin, koji je pedagoški rad započeo sa sjajnom generacijom mladih plivača koju je predvodio aktuelni reprezentativac Nikola Aćin, sada na koledžu u Americi.

KAKO naglašava, 2015. godina je prelomna u njegovoj trenerskoj karijeri, kada je odlučio. Tada je doneo odluku da ode u Dubai i stečeno znanje prenese mladim plivačima u velikom britanskom klubu Hamilton akvatiks, u čijoj školi plivanja je oko 5.000 mališana, iako je srpskim trenerima bilo gotovo nemoguće da otvore vrata ovog sportskog giganta.

- Situaciju su promenili Velimir Stjepanović, evropski šampion i reprezentativac Srbije, zatim Stefan Šorak iz Kikinde i Lazar Zlatić iz beogradskog Partizana, koji su uporedo sa svojim plivačkim trenerima radili i kao učitelji i utrli put srpskim stručnjacima - priča Nebojša, koji je nakratko boravio u rodnom gradu, da proslavi rođenje ćerke Eme. Supruga Tamara je, takođe, radila dve godine u Dubaiju, kao trener u američkoj akademiji, a pošto joj je istekla radna viza vratila se u Zrenjanin, da bi nedavno na svet donela prelepu devojčicu, a roditelji su i malog Stefana koji ima godinu i četiri meseca.

UPOREDO sa usavršavanjem trenerskog poziva u plivanju, Nebojša je sa velikim entuzijazmom i energijom učestvovao u izradi specijalnog fitnes kardio programa CAF, a ovom imenu sa olimpijskim motom kumovao je upravo Ivan Lenđer, koji je svom prijatelju značajno pomogao da kao prvi i tada jedini stranac, dobije trenerski angažman u Hamilton akvatiksu.

- To je bila misija od 50 koraka unazad, bar tako mi se tada činilo, jer sam u Plivačkom savezu Srbije radio i kao kordinator kampova mladih plivača, a onda sam u Hamilton akvatiksu počeo iz početka, kao učitelj mališana, plivača početnika - kaže Nebojša.

Posle četiri godine i sticanja bolje pozicije u klubu, promenio je sredinu i postao trener u Akademiji Dubai, dok je njegov prijatelj Ivan Lenđer popunio slobodno mesto u Hamilton akvatiksu i uvećao koloniju srpskih trenera u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojoj je još jedan Zrenjaninac, Dejan Pejinović.

PLAKAO ZBOG LENĐERA

- Kada je 2006. godine Ivan Lenđer postao juniorski prvak sveta, stao sam ispred bilborda sa njegovim likom i plakao kao malo dete, naravno, od sreće - veli Nebojša Đurkin, ponosan na dugogodišnje prijateljstvo sa šampionom iz grada na Begeju.


TANZANIJA

Svojevremeno je Nebojša Đurkin, sa koleginicom Keti, radio u afričkoj zemlji Tanzaniji, na edukaciji trenera u plivačkom klubu "Dar", školi plivanja, i sa mladim tanzanijskim plivačima, sa kojima je ostao u kontaktu i redovno razmenjuje iskustva iz oblasti unapređenja plivačkog sporta.