ČUVENI vozač Formule jedan Mihael Šumaher smešten je u ponedeljak u parisku bolnicu "Žorž Pompidu". Profesor dr Miljko Ristić, kardiolog Instituta za kardivaskularne bolesti "Dedinje", kaže za "Novosti" da je Šumaher imao tešku celebralno vaskularnu povredu, koja u nekim slučajevima može da dovede do problema sa srcem i cirkulacijom.

- Postoji nekoliko načina da bi se obnovila mreža tkiva koje je oštećeno - kaže prof. dr Ristić. - Jedan od njih je sistem matičnih ćelija. To je metoda koja se u svetu koristi poslednjih nekoliko decenija, kako bi se oštećenje regenerisalo.

Matične ćelije mogu da se upotrebljavaju u lečenju srčanih, neuroloških, respiratornih i mnogih drugih oboljenja, a postoje tvrdnje da se uz njihovu pomoć srčano tkivo nakon infarkta i teških stanja potpuno obnavlja, pa čak i vraća u pređašnje stanje.

PROČITAJTE I:NEMAC PREBAČEN U PARIZ: Šumaher na specijalnom tretmanu


- To jeste jedan od najefikasnijih načina da se srce oporavi posle infarkta, ali nije svemoguća metoda - kaže naš sagovornik. - Ćelije će se sigurno razviti i obnoviti, ali u kojoj meri, to ne može da se predvidi. Najčešće se to ne desi u potpunosti, već samo delimično. Ipak i to može da bude značajno za ozdravljenje.