ISTRAJNI KAO ZLATNE DAME: Petrić veruje da će odbojkaši pokazati pravo lice na EP

S. KRSTOVIĆ

sreda, 11. 09. 2019. u 08:13

ИСТРАЈНИ КАО ЗЛАТНЕ ДАМЕ: Петрић верује да ће одбојкаши показати право лице на ЕП

Nemanja Petrić u razgovoru sa novinarom "Novosti" foto: N. Paraušić

One su najbolji primer kako da i mi dođemo do pobedničkog postolja – ističe kapiten Srbije

SAMO medalja može da zaleči ranu iz Barija. Ali, i da vrati poljuljano samopouzdanje odbojkašima pred januarske evropske kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre 2020. u Tokiju. "Orlovi" su rano jutros poleteli ka Briselu, gde sutra (15.00) u prvom kolu grupe B startuju na EP u Sloveniji, Holandiji, Belgiji i Francuskoj. Srbi se nadaju da se 28. (meč za bronzu) ili 29. septembra (finale) boriti za 11. trofej na šampionatima Starog kontinenta.

Odbojkaši ovog leta nisu ostvarili najvažniji cilj, jer na Svetskim kvalifikacijama nisu izborili olimpijsku vizu. Zato su motivisani da na EP pokažu koliko stvarno vrede.

- Nema mnogo prostora da se tuguje. Taj bol ostaje u dubini duše što nismo iskoristili prvu šansu, što smo otežali sebi posao, jer nas u januaru u Berlinu očekuje teške evropske kvalifikacije. Tačno je da sve bilo usredsređeno na Bari, što ne znači da bismo EP zanemarili - ističe kapiten Nemanja Petrić.

Šokantan poraz od Italije u Bariju dovela je i do promene na kormilu, Slobodan Kovač je nasledio Nikolu Grbića...


- Pripreme za EP bile su totalno drugačije od onoga kako su zamišljene na početku sezone. Mislim da nam pozitivan period iza nas daje za pravo da budemo optimisti, naravno sa merom i saznanjem da moramo biti koncetrisani i obazrivi na svakog protivnika. Da kao naše zlatne devojke budemo fokusirani i istrajni na ono što želimo. One su sa malo poteškoća dobijale neke mečeve koji su trebalo da budu lakši, ali krajnji rezultat je oduševio celu naciju, kao i nas, tako da i mi treba da odigramo EP na taj način. Kako god bilo svaka utakmica je bitna, dosta reprezentacija pretenduje na medalju. I mi smo među njima - naglašava Petrić.

Naše u grupi B očekuje, osim duela sa Nemačkom, i težak meč sa Belgijom. Tu su i Španija, Slovačka i Austrija. Srbi se ukrštaju sa grupom D, gde je Poljska apsolutni favorit i koju treba izbeći u četvrtfinalu.


- Sigurno je da utakmice u grupi mogu da naprave lakšu podlogu za ono što nas očekuje u četvrtfinalu, pri tom mislim da se izbegne putovanje, da se ostane u Belgiji. Naravno, Poljska je favorit ne samo u grupi D, nego i na EP. Ipak, za nas je svaki meč u grupi bitan - podvlači Petrić.

AMBICIJE SU VISOKE
- MOŽEMO da pričamo šta hoćemo i da se lažemo, ali posle lošeg rezultata u Bariju ne smemo da kažemo da nam ambicije nisu visoke. I Savez, i nacija, koja je godinama uz nas i mi lično, koji smo radili celo leto, zaslužujemo medalju, tako da se nadam da ćemo istrajati u onome što želimo - ističe Petrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije