LIX open - kup u motorici za decu i mlade sa autizmom i teškoćama je, odlukom Skupštine grada Beograda, proglašen za manifestaciju od značaja za grad Beograd i ove godine se održava peti put za redom. Organizator je Sportsko udruženje Lix a podršku je pored grada Beograda, pružio i Sportski savez Srbije.

LIX open se održava u subotu, 07.09.2019. godine sa početkom u 11.00 u SC Rakovica, Viševačka broj 2, na stadionu FK Rakovica. Učestvovaće oko 100 dece i mladih sa autizmom i teškoćama iz cele Srbije.

Promoter manifestacije LIX open je naš aktuelni olimpijski šampion u rvanju, Davor Štefanek. Oduševljeno je prihvatio poziv da bude promoter i rekao je:

- Drago mi je da mogu da doprinesem da se deca sa autizmom osećaju bolje i da dam lični doprinos dolaskom na LIX open. Voleo bih da mogu i više da pomognem i apelujem na sve ljude da imaju više razumevanja za tu decu.

Manifestacija je jedinstvena, jer promoviše program LIXOTERAPIJE, terapijske motorike, jedinstvenog programa na svetu, koji putem specifične motorike i multidisciplinarnim pristupom unapređuje uspešno razne sposobnosti kod dece sa autizmom, suzbija agresiju, razvija socijalizaciju i to sve bez medikamenata.

Prvi deo manifestacije je revijalnog karaktera sa prelaženjem raznih sprava,”Lixoligona”, kojih ima preko 50 i namenjen je i deci sa najnižim sposobnostima, a u drugom delu će za one višim spektrom autizma biti organizovano takmičenje podređeno njihovim sposobnostima, u trčanju, bacanju, šutiranju na koš, šutiranju na gol. Obezbeđene su medalje i pehari kao i diplome za sve učesnike.

Obzirom da su mame najviše posvećene deci i brinu o njima 24 časa, moraju stalno da budu na oprezu i ne ostavljaju ih ni na tren same da se ne povrede, jednu smo trku posvetili njima, gde one trče pod sloganom “Sve naše mame su za medalje”.

Direktor manifestacije je Ljiljana Stanojević, bivši vrhunski sportista nosilac najvišeg zvanja i priznanja u sportu Nacionalnog sportskog priznanja i koja je autor ovog inovativnog patentiranog programa i manifestacije LIX open.

- Program lixoterapije i LIX open je nešto fantastično i skroz novo, gde predstavlja terapijski tretman za decu sa autizmomi i teškoćama. Mi smo omogućili da se i ta populacija može baviti sportom na specifičan način, koji im pomaže da unaprede sposo