Ivana završila sezonu posle povrede u Berlinu: Mislim samo na OI

S. BAJIĆ

sreda, 04. 09. 2019. u 12:25

Ивана завршила сезону после повреде у Берлину: Мислим само на ОИ

Ivana Španović

Ovo je, definitivno, bila godina izazova za mene, pa se okrećem rehabilitaciji i odmoru. Želim da se potpuno oporavim i fokusiram na ono najvažnije – kaže najbolja srpska atletičarka
IVANA Španović (29) naša najbolja atletičarka, definitivno neće nastupiti na finalu Dijamantske lige (6. septembra u Briselu), kao ni na Svetskom prvenstvu u Dohi (28. septembra), a sa pripremama za Olimpijske igre 2020. u Tokiju trebalo bi da startuje sredinom oktobra.

Kraljica srpske atletike je to potvrdila posle lekarskih pregleda zbog povrede zadnje lože na zaletištu skoka udalj na mitingu u Berlinu i naglasila da joj predstoji period oporavka i rehabilitacije.

- Povreda se desila neočekivano i bez obzira na ozbiljnost, psihički mi je, koliko je to moguće, lakše pala činjenica da se to desilo na ovom mitingu, a ne na SP, kao što je bio slučaj sa Ahilovom tetivom prošle godine na EP. Ovo je, definitivno, bila godina izazova za mene, pa se okrećem rehabilitaciji i odmoru. Želim da se potpuno oporavim i fokusiram na ono najvažnije, a to su Olimpijske igre u Tokiju - kaže Ivana.

Njen lekar, dr Jovan Đurović, istakao je da je povreda dovoljno ozbiljna da sprečava Ivanu da nastupi na Svetskom prvenstvu.

- Potrebno je od tri do pet nedelja da se mišić regeneriše i ojača, tako da će se Ivana u narednom priodu posvetiti rehabilitaciji i potom krenuti sa pripremama za narednu sezonu - izjavio je dr Đurović.
Goran Obradović, Ivanin trener, naglasio je da je prvi cilj za ovu, 2019. godinu, Ivana uspešno ostvarila, odbranom titule evropske dvoranske prvakinje.

- Letnja sezona bila je posvećena samo jednom takmičenju, Svetskom prvenstvu. Nažalost, ovakve stvari se dešavaju, sledi period oporavka i verujem da će Ivana već polovinom oktobra i fizički i psihički biti spremna za nove izazove, za olimpijske izazove - kaže trener Obradović.

On je podvukao da je povreda zadnje lože na mitingu u Berlinu došla neočekivano i potpuno iznenada.

- Problem je bio bol u peti, koji je pred odlazak u Birmingem potpuno uminuo, što je Ivana potvrdila ostvarivši olimpijsku normu. Prošle godine, kada je takođe u Berlinu zadobila povredu Ahilove tetive, znao se razlog. Sada, međutim, ne znamo uzrok povrede. Na tom pitanju će lekarski i stručni deo tima posebno raditi - ističe Obradović.


Naš nagrađivani stručnjak, takođe, ne krije žal zbog toga što se povreda desila u trenutku kada je sve krenulo kako bi trebalo.

- To nas je sve zajedno pogodilo. Ipak, reč je o daleko lakšoj povredi od one prošlogodišnje, Ahilove tetive, ali se desila u nezgodno vreme. Sve u svemu, plan je da sa pripremama za OI počnemo 15. oktobra - zaključio je Obradović.

TITULA NA TITULU
IZ Ivaninog pi-ar tima izražavaju uverenje da je ovo samo još jedan od teških trenutaka sa kojima će se šampionka u skoku udalj izboriti kao pobednik na kraju.

- Podsetimo, samo šest meseci posle dramatičnog nastupa na SP u Londonu, Španovićeva je postala svetska dvoranska prvakinja, a na prvom takmičenju posle povrede prošle godine u Berlinu, srpska atletičarka je odbranila titulu evropske dvoranske šampionke treći put zaredom, i na taj način se izjednačila sa legendom Hajke Dreksler. E, to mogu samo šampioni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)