ODBOJKAŠICE BOLjE OD BUGARSKE: Brankica režirala preokret

Mi. ROGAČ

nedelja, 25. 08. 2019. u 17:53

ОДБОЈКАШИЦЕ БОЉЕ ОД БУГАРСКЕ: Бранкица режирала преокрет

Brankica Mihajlović foto: M. Vukadinović

Izabranice Zorana Terzića u drugom kolu EP savladale Bugarke 3:1. Mihajlovićeva pokrenula ekipu posle izgubljenog prvog seta. U ponedeljak duel sa Francuskom

ODBOJKAŠICE Srbije dale su koleginicama iz Bugarske jedan set nade da mogu do velikog iznenađenja. Maja Ognjenović i drugarice su posle usporenog početka postavile sve stvari na svoje mesto i upisale drugu pobedu na Evropskom prvenstvu u Ankari – 3:1. Najzaslužnija za preokret protiv komšinica bila je Brankica Mihajlović (25), koja je pokrenula ekipu kad je bilo potrebno i tako svima u hali objasnila ko je „gazda“ na terenu. U trećem kolu našu ekspediciju čeka dvoboj sa selekcijom Francuske u ponedeljak od 16.00.

-Ko zna koliko puta smo igrale protiv Bugarske, uvek je bilo teško – istakla je Mihajlovićeva. - Tako je bilo i sada, pogotovo u prvom setu. Tek smo kasnije našle naš ritam. Od početka drugog seta smo dobro servirale, podigle nivo igre i pobedile.

Baš kao i svaka ekipa koja stoji preko puta aktuelnog svetskog i evropskog prvaka, Bugarke su bile silno motivisane da pruže partiju koja je možda i iznad njihovih mogućnosti. Počele su susret u petoj brzini, iskoristile sporiji start uspavanih Srpkinja i za čas posla povele sa velikih 12:4. Dominirale su u napadu, pre svega srednji bloker Dimitrova, koju nisu naše mogle da „pročitaju“ na mreži.

Pročitajte još Lagan zalet šampionki

Uspele su protivnice da zatvore u potpunosti glavnu opciju srpskog tima, Tijanu Bošković, pa je ona upisala samo dva poena u prvom setu. Na kratko su se Terzićeve izabranice trgle sredinom ovog perioda, preko Brankice, ali rivalke nisu dozvolile sebi da prokockaju ono što su od starta gradile, već su zaustavile naš nalet i povele – 25:16.

Potisnule su Srpkinje sve što se dešavalo u prvoj deonici i istrčale na teren u nastavku daleko odlučnije i motivisanije. Drugi set je dobrim napadima otvorila Bojana Milenković, a onda je dirigentsku palicu uzela Mihajlovićeva. Brankica je prikazala raznolik repertoar – od neodbranjivih smečeva do laganog kuvanja. Nisu imale rešenje rivalke za nju, pa je Srbija brzo obezbedila izjednačenje.

U nastavku je selektor imao priliku i da izmeša karte i odmori pojedine igračice. Razigrali su se srednjaci, Veljkovićeva i Popovićeva, sve bolja i sigurnija bila je i Tijana Bošković. Znale su Bugarke da kada Srbija pronađe prepoznatljiv ritam, više nemaju ni teoretskih šansi za pobedu. Prijem je na viskom nivou držala libero Teodora Pušić, pa je Ognjenovićeva raznovrsno delila lopte u napadu...


U trećem i četvrtom setu sve je išlo po planu selekcije Srbije, koja je na kraju bez ikakve neizvesnosti došla do pobede. I ovaj meč je poslužio kao dobar test, pred mnogo bitnije izazove koje ih čekaju u eliminacionoj fazi, koja kreće od osmine finala. Za dizanje forme koje će biti potrebna za završnicu, poslužiće i naredni dueli sa Francuskom, Grčkom i Turskom.

BUGARSKA – SRBIJA 1:3
Dvorana u Ankari. Gledalaca: 500. Mokri (Rumunija), Luc (Belgija) .

BUGARSKA: G. Dimitrova 10, N. Dimitrova 18, Petrova (libero 2), Paskova 8, Kitipova 1, Barakova, M. Todorova 4, Karakaševa, Milanova, Ž. Todorova (libero 1), Vasileva 16, Bečeva, Krivošiška, Račkovska. Poeni – napad: 44, blok:11, servis:2, greške protivnika: 24.

SRBIJA: Buša, Lazović, M. Popović 4, Mirković, Mihajlović 25, Ognjenović 3, Veljković 7, Pušić (libero 1), Bjelica, Aleksić 4, S. Popović (libero 2), Bošković 15, Milenković 5, Blagojević 4. Poeni – napad: 54, blok: 10, servis: 3, greške protivnika: 25.
Po setovima: 25:16, 21:25, 20:25, 16:25.