OZBILjAN pristup naših odbojkašica nije izostao na startu Evropskog prvenstva u Ankari protiv Finske, pa je kao nagrada stigla maksimalna pobeda. Čak 13 devojaka je selektor izmenjao u meču koji je trajao 70 minuta, a kao najraspoloženija izdvojila se Ana Bjelica sa 11 poena. Korektor reprezentacije Srbije isti ishod na terenu očekuje i u današnjem susretu sa selekcijom Bugarske (16.00).


- Svake godine se sastajemo u prijateljskim mečevima na pripremama, a i često se namesti da smo zajedno u grupi na takmičenjima, pa se stvarno veoma dobro poznajemo - pojasnila je Bjelica u razgovoru za "Novosti". - Imaju kvalitetnu ekipu, ali nekad znaju da odigraju na baš visokom nivou, a nekad padnu, kao što su u prvom kolu protiv Francuske. Znamo da smo protiv njih favoriti i nadam se da ćemo opravdati tu ulogu.

Pred duel sa Finskom na startu šampionata stručni štab nije imao mnogo informacija o rivalu, pa je priprema bila teža nego obično.

- Sad smo meč sa Bugarskom mogle bolje da spremimo i verujem da ćemo sigurnije početi u odnosu na prvu utakmicu. Bilo nam je potrebno vreme da pronađemo ritam protiv Finkinja, jer nam nije bio dostupan materijal. Godinama nisu bile na velikim takmičenjima. Nismo znale neke igračice, ali kada smo došle do naše igre, onda je stigao i lagani trijumf.

Sve igračice, sem rovitog libera Silvije Popović, bile su na terenu u prvom kolu.

Pročitajte još Zoran Terzić: Pobede kujem uz ruske klasike

- To je bitno, i zato što je bila slabija utakmica, pa je dobra prilika za više izmena, a i zbog samog početka, jer je važno da sve igračice steknu rutinu i osete Evropsko prvenstvo. Selektor je prepoznao situaciju i podelio minutažu.
VRAĆAM SE U BRAZILNOVI klub Ane Bjelice, posle Volera je brazilski Osasko Moliko.
- Vraćam se u Brazil. Veoma mi je lepo bilo kad sam prvi put igrala tamo, pa se nadam da će i ove godine biti tako. Posle EP, idem na Svetski kup sa nacionalnim timom, pa se priključujem klubu. Mislim da mi neće biti potrebno mnogo vremena za adaptaciju, tako da jedva čekam i baš se radujem novom susretu.

U grupnoj fazi Srbija će posle Finske i Bugarske, odmeriti snage sa Francuskom, Grčkom i Turskom. U osminu finala će otići četiri najbolje ekipe.

- Najteži meč očekujemo protiv Turkinja. Igraju na domaćem terenu, biće neizvesno. Za nas je bitno da se pokažemo u najboljem svetlu, jer želimo da budemo vodeći tim u grupi.

Na putu ka odbrani trona, osvojenog u Bakuu 2017, Srbiju čeka još teških protivnika...

- Pored domaćina, tu su Holandija i Italija. One su već godinama u vrhu. Poljska igra dobro. Ima više jakih rivala.

Pročitajte još ŽELjA I ZAJEDNIŠTVO RECEPT ZA TOKIO: Odbojkašice Srbije presrećne zbog plasmana na OI

Olimpijska viza osvojena početkom avgusta značajno je opustila naše igračice pred EP.

- Sigurno da nam ja ta pobeda unela dozu olakšanja, sad smo rasterećenije i na treninzima i na utakmicama. Odradile smo veliki deo posla, to nam je bio glavni zadatak u 2019. godini. Ali Evropsko prvenstvo je takođe bitno.

Kao svetske i kontinentalne prvakinje, Srpkinje su navikle na unapred dodeljenu ulogu glavnog favorita za najviši plasman.

- Pričale smo baš pre neki dan kako je već nekoliko godina postalo normalno da se od nas očekuje mnogo. Ne osećamo pritisak jer znamo i same koliko možemo. Favoriti smo, želimo to da pokažemo i na terenu i da dođemo do medalje - podvukla je Bjelica.