Lagan zalet šampionki

Mi. ROGAČ

petak, 23. 08. 2019. u 17:36

Лаган залет шампионки

Mina Popović foto: M. Vukadinović

Odbojkašice Srbije počele Evropsko prvenstvo pobedom protiv Finske – 3:0. Najefikasnija u našem timu Ana Bjelica sa 11 poena. U nedelju protiv Bugarske

ODBOJKAŠICE Srbije startovale su na Evropskom prvenstvu u Ankari baš kako se i očekuje od aktuelnih šampionki. Samo 70 minuta bilo je potrebno da izabranice Zorana Terzića preskoče prvu prepreku, selekciju Finske - 3:0. U subotu je za Srpkinje dan pauze, a u nedelju ih čeka duel sa reprezentacijom Bugarske (16.00).

Bez obzira na to što se i pre starta šampionata znalo da će Finska biti lak zalogaj za Maju Ognjenović i drugarice, selektor je na teren poslao najjaču postavu, u kojoj nije bilo samo libera Silvije Popović, koja se i dalje oporavlja od povrede skočnog zgloba, ali će biti spremna za naredne izazove. Sem male nervoze na početku, sve je išlo po planu svetskih i evropskih prvakinja. Odbojkašice Finske su očekivano veoma motivisno igrale u prvoj deonici prvog seta, ali već sredinom tog perioda bilo je jasno da se Srbija pita za sve.

Naše devojke su igrale koliko je potrebno, u svim segmentima su bile bolje od protivnica i nijednog trenutka pobeda nije dolazila u pitanje. Bile su dominantnije u napadu, bloku i servisu, ali su i znatno manje grešile nego njihove protivnice. Čak 13 devojaka je dobilo priliku da oseti teren i svaka je na određeni način doprinela prvom trijumfu na putu ka odbrani trona.


Ono što je započela startna postava, to su nastavile devojke sa klupe. Glavnu kariku ekipe Tijanu Bošković je odlično zamenila Ana Bjelica, koja je na kraju ponela i epitet najboljeg poentera (11). Na poziciji libera je dobar posao odradila Teodora Pušić, debitantski nastup na Evropskom prvenstvu upisale su Katarina Lazović i Maja Aleksić...

Baš kao što je i planirano Srbija je prvi meč iskoristila kao jači trening, koji im je potreban za eliminacione utakmice, koje su na programu posle grupne faze.

SRBIJA - FINSKA 3:0
DVORANA u Ankari. Sudije: Stoika (Rumunija), Mokri (Slovačka).

SRBIJA: Buša, Lazović 3, M. Popović 7, Mirković 3, Mihajlović 5, Ognjenović 1, Veljković 3, Pušić (libero 1), Bjelica 11, Aleksić 1, S. Popović (libero 2), Bošković 9, Milenković 3, Blagojević 5. Poeni - napad: 37, blok: 10, servis: 4, greške protivnika: 24.

FINSKA: Koskelo (libero), Esko 3, Kosonen, Kokonen 4, Madsen 5, Rikila, Alanko, Kilmaho, Pihljamaki, Karhu, Korhonen 12, Cakan, Lakonen 6, Sijevanen (libero). Poeni - napad: 29, blok: 6, servis: 1, greške protivnika: 13.

Po setovima: 25:17, 25:15, 25:17.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije