ZAOSTAJEMO ZA SVETOM: Beretić smatra da su plivači na SP bili na nivou svojih mogućnosti

S. Krstović

nedelja, 04. 08. 2019. u 09:21

ЗАОСТАЈЕМО ЗА СВЕТОМ: Беретић сматра да су пливачи на СП били на нивоу својих могућности

Igor Beretić Foto: M. Vukadinović

Trenutno naš krajni domet su "A" olimpijske norme. U ovom trenutku ih imamo tri. Da bismo bili bolji neophodno je da u svim uzrastima imamo duže pripreme - priča Beretić

PLIVAČI nisu impresionirali na nedavnom SP u Kvandžuu, ali selektor Igor Beretić nije razočaran. Kormilar Srbije priznaje da "zaostajemo sa svetom i da sa budžetom od 200.000 evra ne možemo da pariramo jačim evropskim selekcijama, a kamoli velesilama". Iskusni stručnjak očekuje i da Velimir Stjepanović ispravi uočene nedostatke, kako bi bio lider naše reprezentacije.


- Ostvareni rezultati su u granicama naših trenutnih mogućnosti s obzirom na to da Čaba Silađi nije učestvovao, a da je Sebastijan Sabo prešao u Mađarsku. Za nijansu smo malo više očekivali od Velimira Stjepanovića, kao glavnog plivača ove generacije. Prve analize govore da Velja mora da modifikuje trening na suvom i da koriguje tehniku na kraulu - ističe Igor Beretić.


PROČITAJTE JOŠ: Stjepanović bez polufinala na 100m slobodno na SP u Južnoj Koreji


Selektor Srbije podvlači da su momci u štafetama (4h100 m i 4h200 m) ispunili očekivanja, ali da im je falio malo bolji Stjepanović, koji mora da ih povuče.


- Na 4h200 m popravljen je državni rekord za dve sekunde, ali to je bilo dovoljno tek za 19. mesto. Na 4h100 m ostvareno je isto vreme kao u Budimpešti 2017. Tada smo bili 9, sada 17, što govori koliko je napredovalo svetsko plivanje. Mi sa našim budžetom, koji je 25 puta manji od mađarskog, a pet puta od slovenačkog, to sada ne možemo da pratimo - jasan je Beretić.


PROČITAJTE JOŠ: Anja Crevar 12. na svetu


Optimizam, ipak, ne napušta Beretića. Nada se da će do maja iduće godine, kada je EP u Budimpešti, plivači biti mnogo bolji. Očekuje bolji nastup štafete 4h100 m i Anje Crevar.


- Anja i njen trener očekivali su mnogo od SP. Ona je svoje najbolje rezultate ostvarivala po podne, tako da se u jutarnjem terminu, kada su bile kvalifikacije, nije najbolje snašla. Moramo da analiziramo, da vidimo da li je za nju bolje da pripreme za Budimpeštu završi dve nedelje pre početka EP. Jer, svoj najbolji rezultat ostvarila je ove godine na mitingu u Marselju, 14 dana posle priprema u JAR - kaže Beretić.


NE PADAJU ČAVIĆI SA NEBA
ZA bolje rezultate neophodno je obezbediti bolje uslove, od infrastrukture do dužih zajedničkih priprema.
- Trenutno naš krajni domet su "A" olimpijske norme. U ovom trenutku ih imamo tri. Da bismo bili bolji neophodno je da u svim uzrastima imamo duže pripreme. Zato dok je ovako ne možemo očekivati ni finala, a ne dešava se svaki dan da nam sa neba padne Milorad Čavić - smatra Beretić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije