DAN odluke. Vaterpolo tim Srbije, čije je zvanično osiguranje "Unika", u utorak (7.00 po našem vremenu) u četvrtfinalu sa Španijom igra najvažniju utakmicu na 18. SP u Gvandžou. Pobeda donosi borbu za medalje, a poraz razigravanje za plasman od 5. do 8. mesta.

"Delfini" još od subote proučavaju igru Španaca. Srbi su danasuživo gledali duel crvene "furije" sa Japanom (15:7, šest golova Munariza), a posle sparinga sa Mađarima su na sastanku analizirali velikog rivala, kojeg su prošle godine u finale EP u Barseloni savladali posle peteraca.

- Španci su naročito na SP neugodan rival - ističe u telefonskom razgovoru kapiten Miloš Ćuk. - Često smo s njima imali teške, neizvesne utakmice. Ne smemo da im dozvolimo da razviju svoj kontranapad. Veoma su pokretljivi, dobro uplivavaju. Ove godine im je glavni igrač Munariz. Igraju veoma dobro. Moramo da odigramo odbranu čak i bolje nego protiv Grka.

PROČITAJTE JOŠ: Vaterpolisti Srbije u četvrtfinalu SP protiv Španije

BEOGRAD BEZ SP BEOGRAD nije uspeo da dobije organizaciju SP 2025, ni 2027. godine. Svetska plivačka federacija (FINA) odlučila je da domaćini budu Kazanj i Budimpešta, koji su bili organizatori 2015. i 2017.

Španci su na svetskim prvenstvima umeli neugodno da iznenade naše vaterpoliste. Zato svi očekuju paklen okršaj, u kojem se pobednik neće znati do poslednje sekunde.

- Kao na svakom velikom takmičenju, četvrtfinalna utakmica je najgore, psihološki najteža, jer možeš samo da izgubiš. Što se nas tiče, mladi smo, poletni. A u ovakvim okršajima pobeđuje onaj ko više želi, ko jače uđe u duel, što kod nas ne sme da izostane. Za većinu igrača našeg tima ovo će biti možda najvažnija utakmica u karijeri i sa tim pritiskom treba da se nosimo - naglašava Ćuk.

Vođa podmlađene Srbije smatra da od početka meča moraju da krenu svom snagom, da odvažno uđu u duel sa Špancima...

- Odbrana, odbrana i samo odbrana. Kad god smo je odigrali na vrhunskom nivou, nismo brinuli za krajnji rezultat. A što se njih tiče, osim Munariza, tu su Granados, Perone, Malarah, centar Tahulj i golman Lopez Pinedo. u toj grupi igrača je njihova snaga - kaže Ćuk.

I Dušan Mandić očekuje veoma tešku i neizvesnu utakmicu.

- Gledali smo ih protiv Japanaca. Odigrali su je šahovski, pametno, koristili su svoje prednosti u odnosu na protivnika. Utakmica je najbitnija na šampionatu, ona kreira, ne samo nama, sudbinu. Moramo da pružimo maksimum, da odigramo najbolje što umemo - naglašava levoruki bombarder.

PROČITAJTE JOŠ: Savić: Ozbiljna predstava, ne smemo da poletimo...

Poslednjih godina Srbi i Španci često su odmeravali snage, tako da među njima tajni nema. Poslednji meč, na finalnom turniru Evropa kupa u Zagrebu, dobili su Španci. Ali, sada je drugačija priča, a i ulog.

- Moramo da odigramo jako u odbrani. Bilo bi dobro da nametnemo svoj ritam, da im ne dozvolimo kontranapade, da sprečimo Peronea da ih razigrava. Jednostavno, moramo da budemo najbolji kada je najvažnije - ističe Mandić.