Potpisan Sporazum u oblasti sporta između Srbije i Francuske

Tanjug

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 22:53

Потписан Споразум у области спорта између Србије и Француске

Foto: Tanjug

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni potpisali su danas Sporazum o razumevanju i saradnji u oblasti sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni potpisali su danas Sporazum o razumevanju i saradnji u oblasti sporta, u sklopu zvanične posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Sporazum podrazumeva razmenu znanja i iskustva u institucionalnoj saradnji, oblasti nauke i tehnologije primenjene u sportu, sportskoj medicini, borbi protiv negativnih pojava u sportu, organizaciji sportskih događaja i obuci sportskih stručnjaka.

Uz to, ministarstva dveju zemalja će proširiti saradnju na podršku osobama sa invaliditetom, zaštitu mladih sportista, povećano učešće žena u sportu, razvoj sportske infrastrukture, organizaciju i ponuda sportskog i omladinskog turizma i razne druge projekte i programe iz sporta.

Unapređena razmena znanja i iskustava iz oblasti sporta predviđena ovim Sporazumom dodatno će podstaći dijalog i konstruktivnu razmenu u pitanjima od značaja za stručnjake i organizacije Srbije i Francuske.

Ministar sporta i omladine ocenio je da je sporazum izuzetno značajan, te naveo da će razvoj međusobnih prijateljskih odnosa direktno koristiti sistemu sporta obe države.

"Tradicija sporta je nešto na šta obe nacije mogu biti ponosne, najveću korist će imati sportisti koji će biti u mogućnosti da zajedno treniraju i kroz ovu saradnju ćemo afirmisati naše prijateljstvo u oblasti koja je omiljena u Francuskoj i Srbiji", izjavio je ministar Udovičić, a navedeno je u saopštenju iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi i da je Sporazum o saradnji u oblasti sporta rezultat izuzetne saradnje sa doskorašnjom ministarkom sporta Francuske Lorom Flesel, koja je uložila puno napora i želje da se saradnja razvija i doprinela da do realizacije ovog sporazuma dođe.

Podseća se da su u aprilu prošle godine Udovičić, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen potpisali Sporazum zahvaljujući kome najbolji studenti iz Srbije mogu da dobiju stipendiju koja im omogućava da nastave studije u Francuskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije