NA Banjici više ne smeju da pomisle "gore od ovoga ne može". Iz godine u godinu vaterpolistima Partizana je sve teže i teže, a prošlu sezonu su preživali zahvaljujući pomoći građana. Crno-belima je dogorelo do nokata, strahuju da im se zbog problema sa grejanjem plivališta ne ugasi čuvena škola vaterpola. Zato ne vide drugi način nego da pokucaju čak i na vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi zatražili njegovu pomoć.


- Znamo da je prava adresa za naše probleme Grad Beograd, i da bismo sa gradskim čelnicima trebalo da nađemo rešenje, jer nijedan vaterpolo klub u svetu ne funkcioniše bez pomoći države. Pokušavali smo bezuspešno da zakažemo sastanke sa čelnicima Grada, jedino se predsednik kluba Šoštar jednom sastao se gradskim sekretarom za sport, i sve se završilo na tome. Zato mislim da moramo da se obratimo predsedniku Vučiću za pomoć - ističe direktorka crno-belih Tatijana Rakas.

Svesna je Rakasova da se predsednik države ne bavi problemima klubova. Ali, i podvlači da moraju sve da učine kako bi predsedniku Vučiću skrenuli pažnju na značaj Partizana za srpski vaterpolo i sport uopšte:

Pročitajte još VIŠE NE MOŽEMO NI DA PUTUJEMO: VK Partizan na pragu gašenja

- Sigurna sam da predsednik u svom kabinetu razmišlja o daleko važnijim stvarima, nego o sportu. Ali, ubeđena sam ukoliko bismo uspeli da se sastanemo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da bi nas podržao zbog naše škole, koja je najbolja na svetu.

Crno-belima titule više nisu prioritet, već traže načine da sačuvaju svoju slavnu školu bez koje ne bi opstali. A da bi škola preživela neophodno je da voda u bazenu bude topla.
KAMATA SVAKOG DANA- DUGUJEMO oko tri miliona evra, nikako, kako se priča, pet. Ali, kamata otkucava svaki dan, tako da se dug uvećava. Naši troškovi su minimalni. Preko 90 odsto duga je prema komunalnim preduzećima. Plate ne primamo, sve dajemo na mazut, održavanje bazena. Sami krečimo, čistimo, popravljamo bazen - ističe Rakasova.

- Mi moramo da obezbedimo 200.000 evra za grejanje kako bi temperatura vode u bazenu bila nešto preko 24 stepena. U suprotnom, rad škole će biti ugrožen. Smatram da je u interesu države da sačuva školu Partizana.

Pročitajte još Šoštar: Rade na tome da potpuno ugase Vaterpolo klub Partizan

Najtrofejniji srpski klub, koji je sedam puta osvajao Evropu, poslednji put 2011, godinama nema nijednog sponzora. Od prošle godine su u sudskom sporu sa Opštinom Voždovac oko vlasništva nad bazenom, zbog čega su izgubili i nekoliko zakupaca. Odustali su od Lige šampiona, račun im je godinama blokiran, jer duguju za vodu, struju... Zato su krajem prošle godine spas videli preko društvenih mreža.

- Bili smo očajni, nismo imali mogućnosti da kupimo mazut i zagrejemo bazen. Pokrenuli akciju preko "Fejsbuka", "Instagrama", "Tvitera", a građani su prepoznali značaj Partizana za srpski vaterpolo i pomogli nam. Ali, to nije sistemsko rešenje.

Bazen je srce Partizana i zbog toga će se klub do poslednjeg daha boriti da ga sačuva.

- Nemamo moralno pravo da odustanemo od Partizana. Nama je upravo infrastruktura omogućila da razvijamo školu, jer imamo bazen ceo dan na raspolaganju. Nažalost, sada smo u strašnoj situaciji - kaže Rakasova.

BAŠIĆ: ENTUZIJAZAM
I PORED svih problema mlađe selekcije Partizana su i dalje u samom vrhu srpskog vaterpola.

- Nikad nismo bili u težoj situaciji. Entuzijazam i posvećenost ljudi koji rade u Partizanu uvek je bio na visokom nivou. Legende koje su ovde ponikle ne dozvoljavaju nam da odustanemo i predamo se. Svako jutro kada se probudim pitam se da li će voda u bazenu biti topla. Imamo decu, osvajamo trofeje, hoćemo da i dalje stvaramo igrače, i za Partizan, i za reprezentaciju - naglašava trener Mirko Bašić.