Međunarodni olimpijski komitet (MOK) produžio je danas sponzorski ugovor sa kompanijom Koka-kola do 2032. godine, kroz prvi zajednički komercijalni dogovor sa kineskom kompanijom Mengniu.

Posle novog ugovora, partnerstvo MOK i Koka-kole trajaće 104 godine. Kompanija Koka-kola prvi put je sponzorisala Olimpijske igre 1928. godine.

Američki proizvođač pića i kineska kompanija Mengniu, koja se bavi proizvodnjom mlečnih proizvoda, će od 2021. do 2032. godine biti zajednički sponzori i taj period pokrivaće šest letnjih i zimskih Olimpijskih igara.

Finansijski detalji ugovora nisu objavljeni, ali je Fajnenšel Tajms preneo da bi mogao da bude vredan tri milijarde dolara, uz do polovine ugovora u gotovinskom sponzorstvu.

"Sporazum uključuje ulaganje bez presedana u tradicionalne i digitalne medije, kako bi se na globalnom nivou promovisale olimpijske vrednosti", navodi se u saopštenju MOK. MOK će danas izabrati domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a kandidati su Milan i Kortina iz Italije i Stokholm i Ore iz Švedske.

Zimske igre 2022. godine održaće se u Pekingu.