VREMENA za slavlje nije bilo. Samo što je sa Ferencvarošem osvojio titulu prvaka Evrope, Stefan Mitrović se spakovao, došao u Beograd i pridružio se drugovima na pripremama za finalni turnir Svetske lige od 18. do 23. juna u Beogradu. Trofejni vaterpolista nije stigao ni da se odmori, morao je na brzinu da ukapira nova pravila kako bi sa saigračima iduće nedelje ostvario najvažniji ovogodišnji cilj: trijumf u komercijalnom takmičenju koji donosi plasman na Olimpijske igre 2020. u Tokiju.


- Imamo lični imperativ da pokušamo da pred domaćom publikom osvojimo Svetsku ligu. Biće veoma nezgodno, jer su se neki priključili pre nekoliko dana, neki su završili takmičenja pre dve nedelje. Zbog novih pravila, biće sve drugačije. Mi, koji smo igrali F8 Lige šampiona, za pet dana bi trebalo da pređemo s jednih na druga pravila, a ja nikad nisam igrao po novima. Kako god da bude, bilo bi lepo da uz pomoć navijača osvojimo Ligu, da obezbedimo olimpijsku vizu, što je cilj za ovo leto - priča Mitrović.


PROČITAJTE JOŠ: PRLAINOVIĆ I MANDIĆ ZOVU NAVIJAČE: Ulog je jako bitan, potrebna nam je podrška


PROMENIĆU ZEMLjU NEKADAŠNjI as Partizana trenutno ne zna gde će nastaviti karijeru:
- Znamo samo da ću promeniti državu, a nadam se da ću do kraja meseca znati gde ću ići.

Priznaje sjajni vaterpolista da nije stigao ni da predahne posle podviga Ferencvaroša, a već ga čeka još veći izazov u kapici Srbije.


- Veoma naporna sezona, pogotovo za nas koji smo igrali u mađarskim klubovima. Naročito će biti teško igrati posle F8 Lige šampiona. U Hanoveru smo odigrali tri veoma iscrpljujuća meča, a u Beogradu nas očekuje duplo teži zadatak: šest utakmica za šest dana. Postalo je sve zahtevnije, sve više nam skraćuju odmor. Mi smo kao i svi sportovi napredovali, igra se brže. Ali nismo napredovali kao sport u organizaciji i pravilima. Mislim da se ne prilagođavamo brzim promenama i da to nije dobro. Nadam se da će neko izvršiti pritisak na ovakav kalendar. Jer, neizdrživo je odigrati 70 utakmica godišnje. Barem za mene.


Trofejni vaterpolista podvlači da je do decembra prošle godine odigrao 30 utakmica za Ferencvaroš, kao nekad za Partizan za celu sezonu.


PROČITAJTE JOŠ: Filipović: Nemamo pravo da se pozivamo na umor


- Ne kukam, ne žalim se, samo sam realan. Mi radimo protiv sebe, jer je ovo letnji sport, a igramo zimi. Znam samo da smo mi igrači nezaštićeni, nismo ni svesni koliku bismo snagu imali kada bismo se udružili. Ali, na ljudima koji vode svetski vaterpolo je da naprave promene za dobrobit vaterpolista. Ipak, ja sam samo igrač i zato kažem - plivaj, ne talasaj.


Zajedno sa Nikolom Jakšićem i Slobodanom Nikićem Ferencvaroš je doveo do titule prvaka Evrope.


- Divna sezona i za nas igrače i za klub. Mi smo plasmanom na F8 bili ispunili klupske ambicije. Ovo je samo šlag na torti. Još pre finala Lige šampiona odlučio sam da odem. Dosta je bilo tri godine u Frediju, šest u Mađarskoj. Mnogo je lakše otići kad znaš da si ostavio trofeje za sobom - podvlači Mitrović.


PROČITAJTE JOŠ: HUMANI "DELFINI": Vaterpolisti sređivali školsko dvorište sa đacima


RANO ZA POVRATAK


STEFAN Mitrović ne razmišlja o povratku u zemlju:


- Znam da su ljudi koji vode srpski vaterpolo hteli da vrate nekolicinu reprezentativaca u zemlju. Ali ni njima nije lako. Na primer, u Mađarskoj ne plaćaju porez. Oni za mlađe kategorije imaju ogromne budžete, 400.000, 500.000 evra, a treneri imaju zagarantovanu platu od 1.800 evra. Eto, to je prvi korak kod nas ka ozdravljenju sporta, posebno vaterpola, koji nikad neće biti profitabilan. Ali je jeftin, izuzetno delotvoran i zdrav.