DUGA i naporna reprezentativna sezona čeka odbojkašice tokom ove godine. Liga nacija je počela 21. maja i završava se 7. jula, naredni izazov su kvalifikacije za OI (2-4. avgusta), potom Evropsko prvenstvo (23. avgust - 8. septembar) i za kraj ostaje učešće na Svetskom kupu, koji traje od 14. do 29. septembra.


Takav nehuman kalendar je "naterao" selektora Zorana Terzića da proširi bazu igračica i pruži šansu devojkama koje nisu bile ranije u prvom planu.


PROČITAJTE JOŠ: Terzić: Da upotpunimo niz protiv Turske


Prvi meč u Ligi nacija protiv Holandije (3:0) odigrao je sa trenutno najjačom postavom koju ima na raspolaganju (Bošković, Mirković, Popović, Veljković, Mihajlović, Buša, Pušić), ali je već na drugom susretu publika mogla da vidi i neka nova lica. Mesto među starterima protiv Koreje (3:1) zauzele su Maja Aleksić, Sara Lozo, Jelena Blagojević, Ana Bjelica, Teodora Pušić, Mina Popović i debitant na poziciji dizača Emilija Antanasijević. U finišu meča priliku da upiše prve minute imala je i najmlađa članica tima, 17-godišnja Bojana Gočanin...


- U ovoj postavi nikada nismo igrali. Veći deo devojaka prvi put igra pravu i zvaničnu utakmicu za reprezentaciju - rekao je Terzić. - Videlo se u prvom setu da su devojke stegnute, da je trema učinila svoje i zato je rezultat bio takav. Kada su se opustile u nastavku, naš kvalitet je došao do izražaja. Relativno lako smo priveli utakmicu kraju. Mogu da budem zadovoljan igrom, iako to nije sve ono što pokazuju na treningu. Za prvu utakmicu bilo je dovoljno dobro.


PROČITAJTE JOŠ: MLADE POLOŽILE ISPIT: Odbojkašice Srbije pobedile Koreju


Prema ovogodišnjim planovima, najbolje igračice će posle turnira u Beogradu, dobiti slobodno. A razne destinacije koje podrazumeva ovo takmičenje, posetiće mlađe devojke...


Domaćini turnira u Ligi nacija će se menjati svake nedelje. Sledeći "vikend" naš nacionalni tim će igrati u Italiji (28-30. maj), pa onda redom u Belgiji (4-6. jun), Japanu (11-13. jun), Kini (18-20. jun). Finalni turnir je na programu od 3. do 7. jula u Kini, i na njemu će učestvovati domaćin, kao i pet najuspešnijih selekcija sa ukupne tabele posle 15 odigranih utakmica.