SEBASTIJAN Sabo želi da pliva za Mađarsku. Nesuđeni naslednik Milorada Čavića, koji trenutno na 100 m leptir ima drugi rezultat na svetu (51,14) zatražio je ispisnicu od Plivačkog saveza Srbije, kako bi mu Svetska federacija (FINA) dozvolila da promeni sportsko državljanstvo. Sabo, koji ima dvojno državljanstvo, sredinom marta je na prvenstvu Mađarske u Debrecinu ispunio normu za Olimpijske igre u Tokiju, ali najverovatnije neće braniti boje naše zemlje.

Osvajač bronze na 50 m leptir na EP u malim bazenima 16. decembra 2017. u Kopenhagenu od septembra prošle godine živi u Đeru, a kako u 2018. nije nastupao za našu reprezentaciju ispunjava uslove da FINA usvoji njegov zahtev.

- Kontaktiraćemo još jednom sa Sebastijanom i videti sa njim šta to treba da uradimo da bi ostao sa nama. Ali, lično mislim da je odluka definitivna, da postoje male šanse da se predomisli. On mi je poslao mejl sa zvaničnim zahtevom da mu PSS dozvoli da promeni federaciju, kako bi dobio i sportsko državljanstvo. Pre dve nedelje išao sam kod njega u Đer i shvatio da se na ovaj potez nije odlučio samo iz sportskih razloga, nego da namerava da ostane u Mađarskoj i kada završi karijeru - kaže predsednik PSS Boris Drobac.

Mađarska je jedna od velesila u svetskom plivanju, ulaže mnogo više od Srbije, sportisti misle samo na bazen... Ipak, Drobac smatra da možda nije sve izgubljeno:
SEBASTIJAN: JOŠ NIJE ZVANIČNOSJAJNI plivač rođen je 11. marta 1996. u Frankfurtu, a roditelji su mu se posle 10 meseci vratili u Sentu, gde je počeo da trenira plivanje. Jedno vreme je trenirao i vaterpolo, a plivanju se vratio sa 18 godina. Eksplodirao je pre dve godine...
- Ne mogu da komentarišem. Još nije doneta zvanična odluka, tako da još nije definitivno - bilo je sve što je hteo zvanično da kaže Sabo za "Novosti".

- Postoji tanka nada. Sebastijan je nedavno plivao za Sentu na prvenstvu Srbije i to može da bude začkoljica zbog koje možda ne dobije dozvolu od FINA. Samo, mi mu ne zameramo, nije napravio nikakav prekršaj u našoj organizaciji, a jasno je da ne možemo da se merimo sa Mađarima, jer su daleko ispred nas.

PROČITAJTE JOŠ: DO SVETSKE ELITE IZ TROŠNOG BAZENA: Sabo na impresivan način obezbedio učešće na OI

Za PSS je problem to što će, ako Sabo definitivno ode, štafeta na 4h100 metara imati male šanse da se plasira na OI u Tokiju. Stjepanović, Nikolić i Barna su sa Bobarom ili Aćinom bar za sekundu sporiji nego sa Sabom. A neophodno je da i dvojica članova štafete imaju "A" olimpijsku normu.


- Šteta za štafetu. Sada čekamo da se Silađiju i Crevarevoj sa "A" normom pridruži i Stjepanović - kaže Drobac.

Ukoliko dobije dozvolu, Sabo neće biti prvi srpski sportista koji će braniti boje Mađarske. Najpoznatija je kajakašica Nataša Dušev Janić, koja je na OI, SP i EP osvojila čak 49 medalja!

OKS: ODLUKA POSLE SASTANKA
OLIMPIJSKI komitet Srbije se oglasio saopštenjem u kojem najavljuje sastanak sa Sebastijanom Sabom:

- PS Srbije je obavestio OKS da je Sebastijan Sabo u toku prošle nedelje zvanično mejlom iskazao želju da nastavi da se u budućnosti takmiči za Mađarsku. OKS je u kontaktu sa Sebastijanovim trenerom i sa Plivačkim savezom Srbije, a sa sportistom i njegovim trenerom u narednim danima će biti upriličen sastanak na kojem će u direktnom razgovoru predstavnici OKS biti upoznati sa njegovim planovima. Nakon toga i razgovora sa Sabom, OKS će biti u poziciji da da dalji komentar na ovu temu.