Maljković: Uspešna godina za srpske sportiste

Beta

četvrtak, 18. 04. 2019. u 16:10

Маљковић: Успешна година за српске спортисте

Božidar Maljković Foto: N. Paraušić

Zadovoljstvo je konstatovati da su svi sportisti koju su osvajali medalje prepoznati od Olimpijskog komiteta i da su njihovi programi finansirani kroz program Tokio 2020 - rekao je Maljković
Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković ocenio je danas da je prošla godina bila uspešna za srpske sportiste i rekao da će im svi kapaciteti te organizacije biti na raspolaganju, kako bi ostvarili vrhunske rezultate na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

- Srećan sam što, kao i prošle godine, ponovo mogu da kažem da je godina za nama bila izuzetno uspešna za sportiste Srbije. Osvojeno je ukupno 25 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima. Zadovoljstvo je konstatovati da su svi sportisti koju su osvajali medalje prepoznati od Olimpijskog komiteta i da su njihovi programi finansirani kroz program Tokio 2020 - rekao je Maljković na sednici Skupštine OKS u prostoru Arheološkog parka Viminacijum.

PROČITAJTE JOŠ: Maljković ugostio ambasadora Rusije Čepurina

Kako se navodi u saopštenju OKS, Maljković je istakao i odlične rezultate na Mediteranskim igrama na kojima su osvojene 32 medalje, kao i na trećim Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu, odakle se srpski tim od 16 sportista vratio sa pet medalja.

- Suštinu rada OKS čine upravo sportski programi, a među njima je svakako najvažniji Olimpijski program Tokio 2020. Finansiranje naših najboljih sportista je nastavljeno kroz ovaj program, a posebno je važno da u ovom trenutku u prvoj kategoriji ovog programa imamo najviše sportista do sada – ukupno 23 u individualnim sportovima, kao i pet timova - naveo je Maljković.

Govoreći o planu za predolimpijsku 2019. godinu, Maljković je rekao da je namera OKS da Olimpijski program Tokio 2020 doživi transformaciju sredinom godine, kako bi postao pristupačniji sportistima koji su blizu ostvarivanja norme za predstojeće Olimpijske igre.

On je istakao je i da je posle nekoliko godina "Razvojni program" proširen i na finansiranje sportista koji se nalaze u drugoj kategoriji, tako da je trenutno više od 40 sportista korisnika tog programa.

- Svi kapaciteti sa kojima ova kuća raspolaže, biće kao i do sada, stavljeni u funkciju sportista i podržavanja njihovih sportskih programa, sa idejom ostvarivanja glavnih ciljeva - podizanje sportskog rezultata sa akcentom na postavljanje vrhunskih rezultata u Tokiju 2020. godine, kvalifikovanje što većeg broja sportista za Igre i stabilno finansiranje programa identifikovanih olimpijskih nada za Pariz 2024. godine - rekao je Maljković.

PROČITAJTE JOŠ: OKS obeležio 109 godina, Maljković: Tradicija dodatni motiv

Na četvrtoj redovnoj sednici Skupštine OKS usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj Nadzornog odbora za 2018. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za ovu godinu.

Uoči sednice Skupštine održan je sastanak predsednika OKS sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem, a po završetku sednice delegati i gosti na godišnjoj Skupštini OKS imali su prilku da obiđu arheološko nalazište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije