SUNCE danas nije izašlo da ogreje učesnike 32. Beogradskog maratona, ali tmuran i oblačan dan nije uticao na sjajno raspoloženje u našem glavnom gradu. Sijali su od sreće svi koji su bili deo spektakla, nebitno da li u ulozi trkača, šetača, podrške, publike, organizatora... Sa najlepšim uspomenama Srbiju će, ipak, napustiti maratonci iz Kenije, jer je pobeda završila u njihovim rukama. Pobedničko mesto na postolju zauzeli su u muškoj konkurenciji Ajzak Kiprop Ruto, koji je distancu od 42 km prešao s vremenom 2:16,54 (rekord staze), a kod žena njegova sunarodnica Džudit Džeptum Korir (2:45,04). Trijumf na duplo kraćoj trci ostvarili su Džoš Kipruto (Kenija) - 1:07,12 i Matea Parlov (Hrvatska) – 1:14,33.


- Dobro se osećam zbog pobede. Uživao sam u trci i u pogledu na Beograd, sviđa mi se grad - izneo je prve utiske pobednik Kiprop Ruto. - Ovo je moj najbolji maraton.

Oni hrabriji Beograđani bili su danas u trkačkoj opremi, spremni za veliki izazov i borbu sa samim sobom. Dok su oni drugi, izašli na ulice sa željom da pruže podršku članovima porodice, prijateljima, slučajnim prolaznicima... Baš ta pomoć sugrađana dogurala je našu predstavnicu do pobedničkog postolja na trci od 42 km. U pitanju je Nevena Jovanović, koja je bila trećeplasirana sa vremenom 3:00.37. Pre nje je kroz cilj prošla Rosina Džepkosgei Kiboino iz Kenije (2:46,09).

- Bavim se totalno drugim poslom, ovo mi je hobi i uživam u njemu - oduševila je Nevena Jovanović sve prisutne. - U današnjoj trci sam prva Srpkinja koja je prošla kroz cilj, ispred mene su dve Kenijke. Od početka sam krenula laganije, nisam išla na maksimum.


Džudit Džeptum Korir Foto: N. ParaušićOna je otkrila i da se nije posebno spremala za Beogradski maraton.

- Došla sam da bih savladala dužinu i posrećilo mi se da budem među prve tri. Naravno, iza ovoga je mnogo rada, ali mislila sam da ću maraton trčati na kraju godine a ne sada. Vreme je bilo idealno, staza nije naivna, valovita je. Međutim, bodrenje pored staze mi je baš značilo, podrška navijača tera trkača da se probudi iz mrtvih.

Kada je polumaraton u pitanju drugo mesto kod muškaraca je zauzeo srpski takmičar Milan Mitrović (1:08,30), a treći je bio Fejb Dauns iz Švajcarske (1:10,23). U ženskoj konkurenciji iza pobednice iz Hrvatske, bile su Kenijka Karoline Čereno (1:15,07) i domaća učesnica Teodora Simović (1:16,23).

Celokupan događaj uveličao je promoter, čuveni dugoprugaš Pol Tergat, koji je ispratio maratonce na startu i dočekao ih na cilju. Rekordan broj učesnika na trkama na 21 km i 42 km - ukupno 8.000, učinio je ovogodišnju manifestaciju posebnijom nego sve prethodne.

Ipak, doživljaj ne bi bio isti, da učešće na "Trci zadovoljstva" nije uzelo skoro 15.000 entuzijasta. Bake, deke, mame i tate sa decom, ljudi sa kućnim ljubimcima, prijatelji, kolege, zaljubljeni parovi... Svi oni su doprineli da 32. Beogradski maraton ostane upamćen samo po lepim slikama.

Ajzak Kiprop Ruto Foto: N. ParaušićMALI TRČAO SA DECOM
BAŠ kao i svake godine, mesto na startu je zauzeo i Siniša Mali, sadašnji ministar finansija. Ovog puta se opredelio za "Trku zadovoljstva" i to sa pojačanim timom.
- Ovo je prvi put da sam trčao sa troje dece, dva sina i ćerkom - rekao je Mali. - Teodor ima 13 godina, Viktor ima 10, a Lola osam i hteli su sa ocem da učestvuju. Bilo nam je prelepo. Kao porodica smo dali lep primer svima da je dobro da se bavimo sportom i živimo zdrav život. Iz godine u godinu Beograd je sve lepši, bolji i uspešniji.PROSIDBA UZ OVACIJE
POSEBNU notu maratonu dao je jedan ljubavni par. Petar je završio trku i na cilju sačekao devojku Katarinu, koju je uz ovacije prisutnih zaprosio. Ona je uz suze radosnice i osmeh zadovoljstva rekla: "Da".
PODRŠKA OD RANĐELOVIĆA
VATERPOLO reprezentativac Srbije Sava Ranđelović, bio je deo UNIKA tima, promoter humanitarne šetnje i kampanje "Rak je izlečiv". On je pobednicima uručio pehare.
- Prvi put sam ovde, imam neku emociju, koju ne znam kako bih opisao. Stvarno je prelep osećaj. Čestitao bih i svim ljudima koji su izašli na ulice po ovako hladnom vremenu da podrže trkače. Ovakav događaj se ipak dešava samo jednom godišnje. Istrčao sam "Trku humanosti"... Svaki km koji smo prešli mi u UNIKA timu doneće sredstva za nabavku magnetne rezonance u Kliničkom centru.

Foto: UNIKAMARATON (M)
1. A. Kiprop Ruto (Kenija) 2:16,54
2. V. Kiplgat Kiptu (Kenija) 2:19,29
3. B. Kimutai Čeriot (Kenija) 2:24,50

MARATON (Ž)
1. Dž. Džeptum Korir (Kenija) 2:45,04
2. R. Dž. Kiboino (Kenija) 2:46,09
3. N. Jovanović (Srbija) 3:00.37

POLUMARATON (M)
1. Dž. Kipruto (Kenija) 1:07,12
2. M. Mitrović (Srbija) 1:08,30
3. F. Dauns (Švajcarska) 1:10,23

POLUMARATON (Ž)
1. M. Parlov (Hrvatska) 1:14,33
2. K. Čereno (Kenija) 1:15,07
3. T. Simović (Srbija) 1:16,23