U restoranu „Spartak” u Subotici dodeljene su nagrade najboljim sportistima grada Subotice, kojima je pripala medalja „Lajoša Vermeša”.

Glasovima trideset članova žirija, sastavljenog od novinara, sportskih radnika i trenera, nagrađeni su: za najboljeg sportistu i ove godine Davor Štefanek, rvač Spartaka i predsednik Sportskog saveza Srbije, koji je sakupio 289 bodova, dok je najbolji klub Ženski fudbalski klub Spartak sa 76 bodova.

Davor Štefanek za nedelju dana dobio je dva priznanja, a posle dodele medalja „Lajoša Vermeša“ rekao je:

- Priznanja koja sam dobio - jedno od moje zemlje Srbije, a drugo od mog grada Subotice, čine me veoma srećnim i ponosnim. Izvanredan je osećaj. Zahvaljujem se gradu i udruženju "Lajoš Vermeš" na dodeljenoj nagradi, ali i na tradiciji koju čuvaju, jer zaista je važno da se sportisti okupe na jednom mestu i budu nagrađeni za svoja dostignuća i tako ih čuvaju od zaborava. Čestitam i svim dobitnicima i želim im još mnogo uspeha.

Olimpijski šampion iz Rija osvrnnuo se na svoju dugu sportsku karijeru:

- Prošlo je 15 godina od moje prve medalje pa je moj takmičarski vek u rvanju veoma dug, uskoro mogu da rvem sa veteranima, ali neću još. Prošlogodišnja medalja sa seniorskog svetskog prvenstva dokazuje i da se dobro radilo ali i da još nisam istrošen - rekao je uz osmeh Štefanek i dodao:

- Nadam se da će me u ovom sportu naslediti neki novi rvači i da ćemo uskoro videti nekog novog olimpijskog šampiona.

Posle završetka takmičarske karijere Štefanek je otkrio svoje planove.

- Želja mi je, naravno, da postanem rvački trener. Na to ću sačekati desetak godina, taman da stasa i moj sin Matija. Nadam se da će krenuti mojim stopama. Ali ako bude fudbbaler ili se bude bavio nekim drugim sportom neću se buniti. Do tada želim da se bavim ovim poslom, moj mandat na mesto predsednika Sportskog saveza Srbije traje do 2021. godine, pa ćemo videti za dalje.

Za kraj intervjua ovogodišnji laureat Medalje "Lajoša Vermeša" rekao je:

- Ne znam šta bih dodao sem da Vam obećam da ću se maksimalno truditi da budem uspešan na dve funkcije i kao predsednik Sportskog saveza Srbije i kao sportista. Nadam se da ću se ove godine kvalifikovati na Olimpijske igre, a ako to uspem, možete svašta očekivati odmene, možda se opet vidimo na "balkonu".

Medalje „Lajoša Vermeša” dobili su i Tamaš Kajdoči (Klub dizača tegova Spartak) na drugom mestu i Andrej Barna (Plivački klub Spartak) na trećem mestu.

Kao i ranijih godina sportisti koji su ostvarili plasman od 4. do 10. mesta nagrađeni su Vermešovim plaketama. Četvrto mesto dele Violeta Slović (Ženski fudbalski klub Spartak) i Leona Rogić (Klizački klub Spartak), peti je Nemanja Ćalasan (Fudbalski klub Spartak ŽK). Na šestom mestu se nalaze Nora Bognar (Planinarski klub Spartak) i Ervin Rožnjik (Klub dizača tegova Spartak). Sedmi je Danilo Dulić (Plivački klub Spartak), osmi Miljan Milović (Muški odbojkaški klub Spartak), dok deveto mesto dele Nikola Sedlak (Šah klub Spartak) i Stefan Kostadinović (Stonoteniski klub Spartak). Na desetom mestu se nalazi Uroš Kojadinović (Rukometni klub Spartak).

I ove godine je dodeljena medalja za sportski podvig godine. Ovo priznanje od 2019. godine nosi ime po Luki Andrašiću, a zaslužio ga je talentovani fudbaler Vanja Zvekanov (fudbaler Đenove).