OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

POSLE kriminalističkog istraživanja, dvojica 25-godišnjaka i jedan 23-godišnjak su zbog brutalnog napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu prijavljeni da su iz mržnje počinili dva kaznena dela, pokušaj nanošenja teških telesnih povreda i razbojništvo zbog oduzimanja klupskog dresa. Za nanošenje teških telesnih ozleda predviđena je zatvorska kazna od tri do 12 godina.

Policija je utvrdila da je do napada na srpske sportiste došlo na terasi ugostiteljskog objekta na samoj Rivi. Policija tvrdi da je razlog napada bilo to što su huligani uočili klupska obeležja na dresu vaterpolista. Počeli su da ih udaraju šakama, nogama i palicama po telu i zahtevali su da im predaju dresove.

- Napadači su ih pri tome nazivali pogrdnim imenima i pretili im, a pošto je 29-godišnjak u begu skočio u more, od njega su i nadalje, uz pretnju nožem, zahtevali da preda odeću sa klupskim obeležjima. Navedeni 29-godišnji inostrani državljanin tom prilikom je lakše ozleđen - piše u zvaničnom policijskom izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ: VEDRANA RUDAN OŠTRO O NAPADU NA VATERPOLISTE: Treba da nas bude strah i sramota, vlast poručuje da je u mržnji spas!

Odmah posle napada policija je razgovarala sa mnogim koji su sve videli na Rivi, a potom je usledilo pretraživanje stanova osumnjičenih za napad. Kod jednog 25-godišnjaka pronađen je dres.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su dva 25-godišnjaka i 23-godišnjak iz mržnje pokušali da teško telesno ozlede ili teško naruše zdravlje trojice stranih državljana, a iz istog motiva mržnje su, upotrebom sile i hladnog oružja, na štetu 29-godišnjaka, počinili razbojništvo - dodaje se u saopštenju.

- Najoštrije osuđujem huliganski napad na vaterpoliste Crvene zvezde. To je jako loše i svi u društvu moramo da poradimo na tome da se takvi huliganski ispadi ne događaju, posebno na Rivi, usred belog dana, i to u sportu u kojem su takve stvari, rekao bih, veoma retke - izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, i zatražio da se napadači propisno kazne.

PROČITAJTE JOŠ: ŠOK U NEMAČKOJ: Umro olimpijski šampion u veslanju iz Londona i srebrni u Riju

"MRZIN ŠKOLU I SRBE"

ISTOVREMENO, u Splitu se nastavljaju ekscesi, pa su na zgradi Osnovne škole "Skalice" ispisani strašni šovinistički grafiti, iscrtano je ustaško slovo "U", uz poruku "Mrzim Srbiju". Na zgradi škole još je ispisano "Smrt policiji", "Mrzin školu i Srbe" i "Romper Stomper", kao aluzija na film u kojem Rasel Krou glumi vođu neonacista koji se sukobljavaju sa imigrantima.