POTRAGA za najvećim blagom svetskog rukometa, zakopanim u samo jednom od šest gradova u dve zemlje domaćina, trajala je uzbudljivih 17 dana. Vrhunac zlatne groznice koja danas najviše trese Skandinaviju je duel Danske i Norveške za naslov planetarnog šampiona (17.30) pred 15.000 domaćih navijača u Herningu. Francuska će sići sa trona okršajem za bronzu protiv drugog ogranizatora Šampionata Nemačke (14.30), koja je u polufinalu propustila veliku priliku na svom terenu u Hamburgu.

Norvežani su iznenadili "pancere" 31:25, predvođeni novom zvezdom Sanderom Sagosenom (23) na srednjem beku i 13 godina starijim pivotmenom Bjarteom Mirholom. U ovoj vezi ne postoji generacijski jaz, a Danci će imati dosta problema da zaustave momke koji su plasmanom u finale prošlog SP pokazali da pripadaju samom vrhu. A sad prvi put žele i na njega.

PROČITAJTE JOŠ: Danska ubedljivo pobedila Francusku, u finalu SP protiv Norveške

To je san i druge skandinavske reprezentacije, koja olimpijskom tronu želi da doda i prvo svetsko zlato. Sa devet pobeda na toliko mečeva poslala je jasnu poruku ostalim gostima na Šampionatu, a pogotovo demoliranjem neprikosnovenih vladara Francuza u polufinalu - 38:30. Nikola Karabatić prepušta scenu Miki Hansenu ili nekim novim norveškim zvezdama.