VELIKA čast za Srbiju! U Novosibirsku, glavnom gradu najvećeg regiona na planeti, od 22. do 26. novembra naša selekcija u borilačkim sportovima nadmetaće se protiv ruskih boraca u 10 disciplina. "Kup prijateljstva" ("Kubok družba"), naziv je jedne od najuglednijih sportskih manifestacija u Sibiru koju tradicionalno prenosi nacionalna televizija, a uživo prate tamošnji najugledniji političari i privrednici.

- Ideja da naša zemlja bude gost na turniru stara je 10 godina, a do njene realizacije dolazi u trenutku kada je su odnosi dveju zemalja na najvišem političkom i svakom drugom nivou. Susret sportista, privrednika i kulturnih radnika u Sibiru logičan je nastavak politike saradnje uvažavanja i bratstva koju grade naš predsednik Aleksandar Vučić i ruski Vladimir Putin - objašnjava Rajko Baltić.

Predsednik Organizacionog odbora srpske reprezentacije sportista, privrednika i kulturnih radnika, dalje nastavlja:

- Zasad je izvesno da će nas predstavljati rvači, Vladimir Stankić, Zaur Efendiev i Aleksandar Đukanović. U džudu Boško Borenović, u boksu Dušan Janjić, kik-boksu Marko Cvetanović, a u MMA Rifat Pruščević. Aleksandra Radmilović će se nadmetati u tekvondu, a dogovaraju se protivnici za još dve borilačke arene. Nacionalni savezi su zaduženi za selekciju boraca.

Srbiju će u Rusiji u kulturnom delu programa predstaviti grupa "Balkanika". Predviđen je veliki koncert u tamošnjoj filharmoniji. A u "reprezentaciji" za koju je predviđeno da broji 70 članova, čak polovina će biti privrednici. Podršku manifestaciji dala su četiri ministarstva Vlade Srbije.

ČAST, OBAVEZA, KUMSTVO...

PRIČA o "Kubok družbi" Srba i Rusa je i istorija druženja dvojice izuzetnih ljudi, Aleksandra Aleksandroviča Kareljina i Rajka Baltića koje traje već 20 godina.

- Aleksandar Kareljin, koji je državni deputat iz Sibira od 2000, za sve ove godine pomaganja srpskom sportu zaradio je naš Orden Nemanje drugog reda i Orden Svetog Save. A meni je, Zajednica nezavisnih država uručila najveće njihovo priznanje za razvoj kulture prijateljstva i turizma. Poziv Srbiji od ministarstva sporta Sibira da bude država-gost turnira, za mene je čast i obaveza i prema kumu Aleksandru Kareljinu - kaže Baltić.