Više od 1.500 mališana družilo se, takmičilo i uživalo danas na otvaranju Sportskih igara mladih (SIM) u Požarevcu.

Igre su zvanično otvorili predsednica Sportskih igara mladih Srbije Ivana Jovanović i gradonačelnik Bane Spasović, uz prisustvo gradske većnice za sport Ane Miljanić, predsednika Sportskog saveza grada Požarevca Zlatana Kostića, sportskog direktora i koordinatora SIM Srbija Zorice Mijatović.

PROČITAJTE JOŠ: Katarina Lazović iz školske klupe pravo u reprezentaciju Srbije

Baklju je upalio talentovani odbojkaš Jovan Stepanović, a u ime takmičara zakletvu SIM prijateljstva položila je Ana Pejić, dok je u ime sudija to uradio Lazar Miletih, koji je delio pravdu na basketu 3x3.

Održana su takmičenja u sedam sportova, a pobednici su obezbedili plasman na državno finale, koje će se održati u julu u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: "Srebrni" srpski rvači Nemeš i Kadžaja najavili još bolje rezultate: Pozlata u Tokiju

- Prezadovoljna sam, bilo je zaista divno na otvaranju. Prepune tribine i sve oko njih, u kompleksu Hale sportova, pokazatelj su da je Požarevac grad sporta i da mladi obožavaju Sportske igre mladih. Ovo je još jedan trijumf nas i lokalne samouprave. Kod nas pobeda nije prioritet, svi smo pobednici, deca to već znaju. Lepo se druže, takmiče i ono što je najbitnije je da ako danas u ovom lepom gradu imamo samo jedno srećno dete više, nasa misija je uspela. Sigurna sam da će ove godine tako biti širom Srbije, s obzirom na to da slavimo peti rođendan i sve će biti u znaku našeg malog jubileja - istakla je predsednica SIM Srbija Ivana Jovanović.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović dobio je veliki aplauz na otvaranju posle pozdrava koji je uputio učesnicima.

- Sport je deo naše kulture i tradicije. Čestitam Sportskim igrama mladih na organizaciji, zaista je lepo videti ovoliko dece na jednom mestu, to je pravo bogatstvo. Siguran sam da će se još dugo u našem gradu sumirati utisci, kod naše dece, ali i mene kao gradonačelnika. Čestitam vam rođendan i želim da još dugo trajete, a zajedno da proslavimo vaš 18. rođendan na velikom otvaranju u Požarevcu - istakao je Spasović.

PROČITAJTE JOŠ: Košarkaši i fudbaleri se udruženim snagama priključili humanitarnoj akciji

Pobednici takmičenja iz gradova sirom Srbije, koji se besplatno takmiče u 10 sportova, stiču pravo da predstavljaju svoj grad na državnom prvenstvu u Beogradu u julu, gde će pobednici ostvariti pravo da putuju krajem avgusta u Split, na veliko regionalno finale.