Otkriven spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu

Beta

07. 01. 2018. u 18:52

Spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu otkriven je danas pred više stotina građana u Fažani, u Istri

Откривен споменик легендарном хрватском и југословенском боксеру Мати Парлову

Spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu otkriven je danas pred više stotina građana u Fažani, u Istri. Otkrivanju spomenika u parku u Fažani prisustvovali su sin, ćerka i dve unuke legendarnog boksera i čelnici tog istarskog gradića.

Načelnik Fažane Ratomir Korać rekao je da je izuzetno ponosan što su Fažani živeli s čovekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport. "To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tim šetalištem rado će se slikati sa svetskim prvakom", rekao je Korać, prenela je Hina. ; Otkrivanje spomenika održano je na 40-godišnjicu velikog uspeha Mate Parlova i osvajanja titule profesionalnog svetskog prvaka. On je tada postao svetski prvak u poluteškoj kategoriji u verziji WBC pobedom protiv Argentinca Migela Anhela Kuelja u Milanu.

Spomenik u bronzi, u prirodnoj veličini, visok je sa postoljem 240 centimetara, a visina samog kipa je 190 centimetara.

Po otvaranju spomenika, u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimaka mečeva legendarnog boksera, izložba njegovih trofeja i fotografija. Mate Parlov umro je 29. jula 2008. godine i jedini je hrvatski i jugoslovenski bokser koji je osvojio sve titule. On je bio i amaterski i profesionalni evropski i svetski prvak, a osvojio je i zlatnu olimpijsku medalju boksujući za Jugoslaviju na Igrama 1972. godine u Minhenu, u kategoriji do 81 kilograma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ljuba

07.01.2018. 19:08

Mate legendo za sva vremena. Dok si boksovao voleo sam boks, posle je to postala lakrdija, tuca.

vladimir

07.01.2018. 20:01

Njemu treba napraviti obeležje i u Beogradu, jer On je prvo bio Jugosloven / nebitno hrvat/ i pored pobede protiv Kuelja, najvrednija je ona na stadionu Crvene zvezde /1976/ protiv prvaka Evrope - Adinolfija i čuveni LET u publiku, posle proglašenja pobednika!

vuk-maniti

08.01.2018. 12:52

Pozivam Srbe i one koji su karijere pravili na rezultatima Mate Parlova da budu organizatori pravljenja njegovog spomenika u Beogradu ?!!! Po modelu velikana u Trstu treba izliti spomenik u prirodnoj veličini i postaviti ga da ljudi mogu da ga zagrle i slikaju se sa njim !? Kao lokaciju predlažem plato ispred sportskog centra "Košutnjak" (gdje je izkovao sve svoje AIBA medalje) ili ulaz Fakulteta za sport i fizičku kulturu Beograda- Blagoja Parovića 158. Siguran sam da smo mu toliko dužni !!!?