Zapad ratuje protiv Rusa i preko sporta!

10. 12. 2017. u 12:12

Da li je olimpizam pred porazom posle zabrane ruskih nacionalnih obeležja na ZOI. Moskva: Odluka MOK-a je režirana. Sportiste dele na "patriote" i na "izdajnike"

Запад ратује против Руса и преко  спорта!

Putin u Sočiju na Zimskim olimpijskim igrama 2014.

OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

ZIMSKE olimpijske igre 2018. u južnokojerskom Pjongčangu (od 9. do 25. februara) održaće se po hladnoratovskim pravilima u kojima će čuvena olimpijska maksima "važno je učestvovati" biti zamenjena sa "važno je poniziti protivnika". Amerika i njen najverniji saveznik Velika Britanija izvršile su veliki pritisak na Međunarodni olimpijski komitet koji je ruskim sportistima zabranio pravo korišćenja nacionalnih obeležja, grba, zastave i himne umesto da je kaznio samo pojedince za koje ima dokaze da su zaista koristili doping.

Ruski sportisti su se već u prvim raspravama pred TV kamerama podelili u tri grupe. U prvoj su oni koji apeluju da se odluka o odlasku na Zimske olimpijske igre donese hladne glave, posle detaljne analize i izjašnjavanja sportista na Saboru olimpijaca, druga je znatno bučnija i nervoznija i kategorična je "da se mora ići na ZOI i tamo dobrim rezultatom odbraniti čast i ugled svoje zemlje", dok su u trećoj oni koji smatraju da je Rusija kao velika sportska država povređena i da zbog ugleda i časti ne treba ići u Južnu Koreju.

BROJ ruskih sportista opredeljenih za bojkot ZOI nije mali jer smatraju da je nošenje grba na prsima i vijorenje zastave i pevanje himne dokaz patriotizma. Podržali su ih brojni ruski političari.

- Pred svakim čovekom je izbor između rata i brukanja - prvi je reagovao potpredsednik Dume Petar Tolstoj.

Sledi ga i drugi potpredsednik ruskog parlamenta Igor Lebedev, sin Vladimira Žirinovskog:

- Žao mi je sportista koji su se pripremali za Olimpijske igre, ali kad je u pitanju čast države, nema drugog izbora osim bojkota!

Aleksandar Ovečkin, velika zvezda hokeja, protivi se odlasku na ZOI

I predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Saveta federacije Konstantin Kosačov smatra da je odluka MOK-a u sadašnjim okvirima politike Zapada prema Rusiji.

- Organizovali su histeriju u medijima i drugog rešenja nije moglo ni biti.

ČUVENA sovjetska i ruska biatlonistkinja i skijašica Anfisa Rezcova, dvostruka olimpijska šampionka i trostruka svetska prvakinja, izjavila je da pod takvim uvredljivim uslovima ne treba ići na ZOI.

Aleksandar Loginov, ruski biatlonista koji je dva puta bio diskvalifikovan zbog dopinga

Velika zvezda svetskog hokeja Aleksandar Ovečkin, koji je uoči izbora u Rusiji osnovao "Putinov tim" kome su pristupili mnogi proslavljeni sportisti, kategorički je protiv nastupa pod "neutralnom zastavom" jer je to, kako je istakao, to uvredljivo za veliku sportsku naciju. Poznati hokejaš Ilja Kovaljčuk smatra, međutim, da se mora ići na ZOI.

- Oduzeli su nam zastavu i himnu, ali nam nisu oduzeli čast i savest - kazao je Kovaljčuk.

Političarima je odgovorila Jolanda Čen, bivša sovjetska i ruska atletičarka, svetska rekorderka u troskoku u dvoranama.

- Lako je biti patriota u fotelji i govoriti o bojkotu. Za sportiste su Olimpijske igre najvažniji događaj u životu, zato treba nastupiti i bez ruskih obeležja - rekla je Jolanda.

Jevgenija Medvedeva, ruska olimpijska nada

Dvostruki olimpijski šampion u rvanju grčko-rimskim stilom Roman Vlasov pozvao je ruske sportiste da učestvuju na ZOI čak i pod neutralnom zastavom.

- Treba otići i pobediti. U sportskim arenama treba pokazati superiornost.

Trener ruskih skijaša, državljanin Nemačke, Markus Kramer tvrdi da su njegovi sportisti prolazili testove i da niko nikada nije kažnjavan za uzimanje nedozvoljenih sredstava. I on je uveren da su ruski sportisti kažnjeni zbog političkih motiva.

U UZAVRELOJ atmosferi zapretila je opasnost da se posle odluke MOK-a ruski sportisti podele na "patriote" i na "izdajnike". Vrelim glavama kao da nije jasno da protivnici Rusije koji su je kaznili - upravo to žele. Predsednik Putin velikim ličnim autoritetom smiruje dve strane sa dijametralno suprotnim stavovima.

- Rusija neće bojkotovati ZOI, sportisti se za takva takmičenja pripremaju celu svoju karijeru i zato mi nikome nećemo braniti da učestvuje - bio je jasan Putin.

Za Putina je mala satisfakcija što su u MOK-u ipak rekli da nije bilo nikakvog sistema državne podrške dopinga, pa pita zašto je onda zabranjeno isticanje zastave i ruske simbolike.

- Nijedan pravni sistem na svetu ne predviđa kolektivnu odgovornost. Većina optužbi se zasniva na svedočenju čoveka čiji moral i etika, kao i psihičko stanje, nameću mnogo pitanja - naglasio je Putin.

Premijer Medvedev je na sednici vlade izjavio da se optužba protiv ruskih sportista zasniva "na izjavama psihopate koji je sam prodavao sportistima doping sredstva".

Ruski navijači

GLAVNI informator o "ruskom mućkanju" Grigorij Rodčenkov je godinama rukovodio ruskom službom za kontrolu dopinga. Kanal NTV tvrdi da je Rodčenkov izjavio da je za saradnju za pravljenje filma koji je kompromitovao ruske sportiste (snimio ga nemački novinar Hajo Zepelt za ARD) dobio novac za kupovinu stana i skupog automobila.

U Rusiji se sada postavlja pitanje za ruske sportske funkcionere kako su dozvolili da takav čovek bude šef laboratorije za antidoping kontrolu, iako je 2011. bio optužen da je, zajedno sa sestrom, trgovao zabranjenim doping sredstvima.

Grigorij Rodčenkov svedočio da su Rusi uzimali doping Foto RIA.ru

BURNA ISTORIJA

* NAJNOVIJA sportska afera nije ni prva ni poslednja. Politika se uvek posredno ili neposredno mešala u sport, pa je sport bio oružje u obračunima velesila.

* AMERIKANCI su ignorisali Letnje olimpijske igre u Moskovi 1980. zbog toga što je sovjetska armija ušla u Avganistan.

* ČETIRI godine kasnije, SSSR je vratio milo za drago pa nije poslao "zbornu komandu" na Olimpijske igre 1984. u Los Anđeles, pravdajući se da domaćini nisu dovoljno učinili za bezbednost sportista. Osim toga, CIA je preko američkih trenera i sportista nagovarala ruske rekordere da emigriraju i napuste SSSR.

* U 21. veku Amerikanci su dva puta "nasrnuli" na ruske sportiste. Prvi put su činili sve što mogu da Rusima pokvare veselje i uspeh ZOI u Sočiju, druga "runda" iste kampanje vodila se na OI u Brazilu 2016. a nastavljena je sada, kao uvertira pred odlazak u Južnu Koreju.

FUDBAL

LjUBITELjI sporta u Rusiji se sada pitaju šta bi "pakosnici" sa Zapada mogli da smisle kako bi doveli u pitanje održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu narednog leta. Zasad FIFA tvrdi da afera oko dopinga ruskih olimpijaca ne može da se odrazi na svetsku smotru fudbala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bodili

10.12.2017. 12:26

Mislim da ruski sportisti treba da idu i ucestvuju na toj olimpijadi i da njihova drzava treba da ih finansijki obezbedi. Takmice se pojedinci-sportisti a ne drzave. E sad, kad opet pocnu da pobedjuju, onda ne znam sta ce OK novo da pronadje....

Jelena

10.12.2017. 13:09

haha haha,pa to samo govori koliko su postali nemocni I mali I onda zavist udari pravo u zlo i eto rezultata.Nista nemoze umanjiti velicinu Rusije I ako zbog postenja moramo priznati da su Rusi sa dopingom zaista doneli Sami sebi zlo.

Душан

10.12.2017. 17:02

јел имате неку новост за коју нисмо знали?

Bora

10.12.2017. 18:36

Voleo bih da zna sta Amerikanci kazu za njihove hokejase, pre dva dana cuveni magazin objavljuje kako jedan od zvezda hokeja Stamkos upotrebljava "lek" koji unistava salo i mast u telu i pretvara u misice, navodno to se moze kupiti po porudzbini na internetu, nije li to vrsta dopinga? Taj casopis se sada pita kakva je konkurencija izmedju takvog sportiste koji upotrebljava taj "lek" i cija snaga i moc je 150% veca od onog koji je posten i ne uzima to?