Šta su pokazala istraživanja u Kikndi o fizičkoj aktivnosti dece: Statistika je negativna, 50 odsto mališana nema dodatnu aktivnost

Novosti online

06. 12. 2017. u 18:31

Sekretarijat za društvene delatnosti Grada Kikinde u saradnji sa "Sport Sreenging" pokrenuo je ambiciozan projekat pod nazivom "NTC učionice"

Шта су показала истраживања у Кикнди о физичкој активности деце: Статистика је негативна, 50 одсто малишана нема додатну активност

Nemanja Ćopić

Jedan od problema koji je u Srbiji poslednjih godina sve učestaliji je nedovoljna fizička aktivnost dece što za posledicu ima brojne negativne efekte. U želji da se uhvati u koštac sa problemom i ponudi adekvatna rešenja Sekretarijat za društvene delatnosti Grada Kikinde u saradnji sa "Sport Sreenging" pokrenuo je ambiciozan projekat pod nazivom "NTC učionice".

Ovaj program predstavlja deo Strategije razvoja sporta ovog vojvođanskog grada, sprovodi se već tri godine i u njegov rad su uključena deca uzrasta od šest do devet godina.

Prema rečima stručnog saradnika na ovom programu doc. dr Nemanje Ćopića, profesora na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla", u protekle tri godine kroz "NTC učionica" testirano je 1000 mališana, a podaci koji su tom prilikom prikupljeni su dragoceni:

- Tokom prethodne tri godine vršeno je praćenje motorički i morfoloških parametara, a rezultati pokazuju da oko 27 odsto spada u grupu gojazne i ekstremno gojazne dece. To je vrlo negativna statistika koji nam kazuje da moramo da reagujemo u cilju fizičke aktivacije dece kako bismo na preventivan način brinuli o zdravlju populacije. Takođe, moram da naglasim i da su testiranjem identifikovana i talentovana deca za sport. Grad Kikinda, na čijoj teritoriji su vršena testiranja, treba posebnu pažnju da obrati na obe grupe dece i da potencijalne talente polako usmerava na određene sportove, a pasivnu decu uključi u neki vid fizičkog vežbanja. Ono što je zabrinjavajuće je da čak 50 odsto mališana nema dodatnu fizičku aktivnost - kaže Ćopić i dodaje:

- U okviru ovog projekta radi se u četiri NTC učionice, košarkaškoj teniskoj, atletskoj i odbojkaškoj i to po programu nacionalnih granskih saveza koji su implementirani u NTC sistem vežbanja, a program se bazira na rotaciji, ravnoteži, fonoj grafomotorici i akomodaciji oka - konstatovao je Ćopić.

Cilj "NTC učionica" je da se pokaže da je fizička aktivnost kod dece neophodna, zatim da se formiraju sportski kartoni za svako dete, samim tim i kreira jedinstevena baze podataka, a dugoročan cilj je da program obuhvati kompletnu teritoriju gradske uprave Kikinda i da se on proširi na druge uzrasne grupe kako bi se radila sportska usmeravanja talentovane dece na određene sportske grane.

- Sa stručnog aspekta, zaista moram da pohvalim kompletnu organizaciju i realizaciju samog projekta "NTC učionica" koji je pokrenut u Kikindi i iza koga stoji uprva grada. Ovo bi trebalo da bude putokaz i primer za sva mesta i gradove u Srbiji kako da vode računa prvenstveno o zdravstenom statusu svoje dece, ali i pronalažanju talenata sa motoričkog aspekta za razne sportove koji bi u budućnosti mogli da nastave da donese medalje Srbiji sa najvećih svetskih takmičenja - zaključio je doc. dr Nemanja Ćopić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije