Rađen u subotu debituje za rumunsku Oradeu: Jedva čekam da skočim u bazen

S. KRSTOVIĆ

16. 02. 2017. u 20:48

Iskusni bek, kome u petak ističe dvogodišnja suspenzija Svetske plivačke federacije, trudi se da što mirnije uđe u meč: Na protekle dve godine gledam kao da sam zbog povrede pauzirao

Рађен у суботу дебитује за румунску Орадеу: Једва чекам да скочим у базен

Nikola Rađen foto: Arhiva VN

UZBUĐEN je Nikola Rađen, uzbuđeni su i Rumuni. Oradea subotnju (18.00) revanš utakmicu polufinala Evrokupa protiv Verone (10:12) najavljuje plakatom na kojem dominira slika našeg trofejnog vaterpoliste uz veliki naslov: "Povratak". Iskusni bek, kome u petak ističe dvogodišnja suspenzija Svetske plivačke federacije, trudi se da što mirnije uđe u meč.

- Jedva čekam da zaigram, da počne utakmica, da pomognem saigračima da izborimo finale, koje bi za Oradeu bilo istorijsko, jer se do sada nije borila za evropski trofej - ističe u telefonskom razgovoru za "Novosti" Nikola Rađen.

Iskusni bek je u najtežim trenucima, kada je zbog kokaina pao na antidoping kontroli, uvek gledao napred. Nerado se seća pakla koji su porodica i on proživeli kada ga je FINA 8. maja 2015. suspendovala... Kada mu je CAS 22. juna prepolovio kaznu, uz napomenu da teče od 17. februara 2015, kada je u Madridu protiv Španije bio pozitivan na testu, pao mu je kamen sa srca.

- Na protekle dve godine gledam kao da sam zbog povrede pauzirao, da sam se oporavio i vratio igri. Najgora su bila iščekivanja: koliku će kaznu da izrekne FINA, kada ću da svedočim u CAS, kada će Veće Međunarodnog suda da saopšti konačnu odluku. Optimizam me nijednog trenutka nije napuštao - priča Rađen.

Septembra prošle godine prihvatio je ponudu Oradee, jer je bila najkonkretnija. Sa ekipom je počeo da trenira počekom januara, odigrao je i nekoliko trening-mečeva.

- Nije bilo problema da se adaptiram na ekipu. Mnogo su mi pomogli Gojko Pijetlović i Mateja Asanović, koji su uz mene bili sve vreme - naglašava Rađen.

Najavljujući njegov povratak u bazen, Rumuni ističu da je bio svetski prvak, dvostruki šampion Evrope, osvajač dve olimpijske bronze, da je sa Partizanom i Crvenom zvezdom osvojio Ligu šampiona...

- Stvarno mnogo očekuju od mene. To su mi rekli i u lice, ali su naglasili da imaju i razumevanje zbog situacije u kojoj sam bio, da dugo nisam igrao. Samo to ne shvatam kao pritisak, već kao izazov i podstrek za nastavak karijere - trudi se da ostane što mirniji Nikola Rađen.

KAMP NA LETO U VRNJAČKOJ BANJI

OSIM što se borio da smanji kaznu, Nikola Rađen je pronašao sebe u agenciji "Vind sport", koja je uz njega bila u najtežim trenucima. Postao je direktor, a ovog leta rukovodiće kampom "Broj jedan" u Vrnjačkoj Banji.

- Uz podršku moje agencije i čelnih ljudi Vrnjačke Banje došao sam na ideju da pokrenemo kamp za vodene sportove od sedam do 16 godine. To je neophodno našem vaterpolu, da se najmlađi druže sa šampionima. U svim sportovima kada se napravi veliki rezultat deca trče u hale, samo se nama posle olimpijskog zlata zatvaraju bazeni zbog hladne vode - ističe Rađen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

trla baba lan

16.02.2017. 21:36

Majstore,Mnogo si pogrešio, nisi ti slučajno to radio, nego si doneo svesnu odluku. Nije to mladost ludost, ti si profesionalni sporista. Ja te, uz poštovanje koe imam prema svim tvojim prethodnim uspesima, nikada više ne bi pustio da igraš.