Vanzemaljci glume sami sebe

Aleksandra DELIĆ

09. 01. 2016. u 12:01

Jug Radivojević snimio film o zlatnom dobu rukometaša Metaloplastike. Naratori u dokumentarcu Bašić, Vujović, Isaković, Vuković...

Ванземаљци глуме сами себе

POSLEDNJA klapa filma "Rukometni vanzemaljci", reditelja Juga Radivojevića, pala je u šabačkom hotelu "Sloboda", poslednjeg vikenda u decembru. Događaj je okupio sve članove tima kojem se divila nekadašnja velika Jugoslavija i od kojeg je strahovala cela Evropa, a posle dva i po meseca vrednog rada, u Šapcu se nadaju da bi, zbog obilja materijala, film mogao postati serijal.

Rukometni klub Metaloplastika upamćen je kao višestruki državni prvak i osvajač Kupa Jugoslavije i, dva puta zaredom, prvak Evrope. Dokumentarac se bavi "zlatnim dobom" iz osamdesetih godina, kada je većina igrača bila u reprezentaciji. Naratori su upravo oni - Mirko Bašić, Veselin Vujović, Mile Isaković, Jasmin Mrkonja, Zlatko Portner, Veselin Vuković, Đorđe Rašić...

- Toliko smo se dobro poznavali da smo jednim pogledom mogli da se dogovorimo. Nije bila potrebna reč - seća se Veselin Vuković.

- Mi smo bili mladi, uspešni. Bili smo šampioni. I onda - što da ne! Idemo da slistimo sve redom i pravimo rekord. Za najviše osvojenih bodova u istoriji jugoslovenskog rukometa - dodaje Jasmin Mrkonja.

- Kad zabiješ gol, a 15.000 ljudi zaćuti. To je taj trenutak... Za taj trenutak sam živeo - kaže Veselin Vujović.

- Kako je Metaloplastika postajala bolja, tako sam i ja postajao bolji. I tako ukrug - objašnjava čuveni golman i kapiten Mirko Bašić.

Zlatni šabački momci, od kojih većina sada gaji i unuke, kažu da su vredne uspehe pobrali zahvaljujući velikom pregalaštvu, ali i nadasve - drugarstvu, kakvo se u današnje vreme više nigde ne sreće. Zato su igrali najlepši rukomet u to vreme i uspeli da uđu u legendu. Zato, verovatno, i reditelj Jug Radivojević sa elanom radi na filmu, ne skrivajući oduševljenje koje ga drži još od dečačkog doba.

- Bili su moji idoli. Zbog njih sam počeo da treniram rukomet, a svi su bili toliko dobri da prosto nisi mogao da se odlučiš da li želiš da si kao Mile, ili možda više kao Vuja, ili kao Vuk... U šabačkom pozorištu radio sam desetak godina i upoznavao ih jednog po jednog. A na snimanju filma se pokazalo da su toliko veliki i ujedno toliko jednostavni - kaže Radivojević.

Ono što pomalo brine poznatog reditelja jeste 30 sati materijala, što je, kaže, dovoljno za gotovo isto toliko epizoda. Zato je, veli, doneo definitivnu odluku - neće gledati na štopericu. Premijerno, dokumentarac bi trebalo da se pojavi najpre u Šapcu, i to 10. - simbolično na tridesetogodišnjicu osvajanja "duple krune".

- Uživamo birajući materijal, a toliko ima važnih, dirljivih, duhovitih momenata. Struktura filma je komplikovana, jer su sportisti naratori, što je teško za montažu, ali je istovremeno i najdragocenije - nadahnut je Jug Radivojević, a trejler, koji je na promociji pokazao, svima je, nekako, izmamio suze.

Rukometaši Metaloplastike danas sa članovima porodice

Radivojević još kaže da će za film koristiti dragocenu arhivu državne televizije, i ističe da će i sami rukometaši biti iznenađeni kada se podsete šta su sve govorili i kako su izgledali. Takođe, na raspolaganju su mu i arhive kluba, kao i lične arhive svih aktera sa terena i oko njega.

NAJBOLJI KLUB DVADESETOG VEKA

"Rukometni vanzemaljci" će biti priča o velikom uspehu kluba u kojem su igrali Petar Fajfrić, Zoran Živković, Aleksandar Pavlović, Mile Isaković, Veselin Vujović, Veselin Vuković, Mirko Bašić, Slobodan Kuzmanovski, Đorđe Rašić, Jasmin Mrkonja, Zlatko Portner, Jovica Cvetković... Ostaće upamćeno i da je Veselin Vujović, 1986. proglašen za najboljeg jugoslovenskog sportistu, a naredne 1987. za najboljeg rukometaša sveta i to u anketi Međunarodne rukometne federacije. Takođe, Metaloplastika je, 2000. godine, proglašena za drugi najbolji rukometni klub Evrope dvadesetog veka.

Jug Radivojević sa rukovodstvom Šapca


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sofro

09.01.2016. 13:04

Kakvi su to majstori bili......Hvala vam za sve lepe trenutke zbog kojih sam bio ponosan Sapcanin.