Miljković voljan da ulaže u Srbiju: Država da pomogne Simpu

S. KRSTOVIĆ

31. 05. 2015. u 20:30

Nadam se da će država uspeti da nađe rešenje, čime bi dala signal meni i ostalim investitorima u Srbiji da možemo nastaviti sa ulaganjem našeg kapitala – kaže odbojkaški as

Миљковић вољан да улаже у Србију: Држава да помогне Симпу

Ivan Miljković foto: Arhiva VN

IVAN Miljković, jedan od naših najboljih odbojkaša svih vremena, najveći je pojedinačni akcionar "Simpa".

Kompanija iz Vranja je u teškoj finansijskoj situaciji, a maestralni igrač, koji planira da i dalje ulaže u Srbiju, očekuje da će država kao većinski vlasnik pronaći pravo rešenje.

- Ko se malo bolje razume u finansije i izveštaje, znaće da je situacija oko "Simpa" veoma teška već dosta dugo. Nadam se da će država kao većinski vlasnik uspeti da nađe rešenje koje će zadovoljiti nemali broj manjinskih akcionara. Time bi samo pokazala da štiti i interese, kao što je i normalno u celom svetu, i ostalih suvlasnika, ali bi i dala signal meni i ostalim potencijalnim investitorima u Srbiji da možemo nastaviti sa ulaganjem našeg kapitala u zemlju. Moja investicija je na duži vremenski period i ostaje mi da čekam kao i ostali akcionari - ističe Miljković za "Novosti".

Slavni odbojkaš još ne razmišlja da okači patike o klin, ali i ističe da je spreman za dane kada završi bogatu karijeru:

- Odbojci sam uvek na usluzi, kako domaćoj tako i internacionalnoj, ali već paralelno odavno razvijam i privatne poslove. Na početku karijere igrač zna da će se ona kada-tada završiti i ne može reći da nije spreman i da je iznenađen. Ja barem neću biti.

PASOŠ DOBILI ste i italijansko državljanstvo. Koliko će vam pomoći u životu?
- Olakšati hoće, pogotovu porodici.

Magični korektor 13. septembra puni 36 godina i veruje da može da igra još nekoliko sezona. Završio je misiju u Fenerbahčeu, napustio Istanbul i sada mirno razmišlja u kojem će klubu nastaviti karijeru.

- Mislim da sam prošlu sezonu mogao da odigram još bolje da nisam imao pauze više zbog neodgovarajućeg medicinskog tretmana i neblagovremene reakcije, nego zbog realnih fizičkih problema koje sam imao. Imam 36 godina i mislim da imam u sebi dovoljno energije za još barem dve sezone. Međutim, neka ide svojim tokom, pa ćemo nakon sledeće godine razgovarati - ističe Miljković.

Reprezentaciji je rekao zbogom februara 2012. godine i to mu je verovatno produžilo karijeru.

- Nije pomogla samo letnja pauza, već i činjenica da sam poslednjih šest, sedam godina u selekciji dobijao predah od mesec dana, što mi je dosta značilo na fizičkom i psihičkom planu da postignem još bolje rezultate. Sigurno je da će se poslednje četiri godine odraziti na krajnji datum moje karijere - naglašava Ivan.

PUSTITE NIKOLU DA RADIŠTA očekujete od reprezentacije pod komandom mlađeg Grbića?
- Dajte Nikoli vremena i pustite ga neka radi. Siguran sam da će od ovih "zvezda" uspeti da iskroji tim koji će igrati kao jedan. A kasnije neka pojedinačno svako od njih da najbolji rezultat, pa makar i bez trofeja. Ne moraju svi da osvajaju medalje, ali mogu da daju sve od sebe.

Miljković ne krije da bi voleo da se jednog dana vrati u srpsku odbojku:

- Stavljam joj na raspolaganje svoje znanje i iskustvo koje je sakupljano 14 godina u nacionalnom timu i u raznim evropskim timovima. Da li će nekoga zanimati i moje mišljenje, ne zavisi od mene.

Ivan uvek govori šta misli i svestan je da to mnogima ne prija:

- Ne govorim dokle god me ne upitaju. Ali znam da iznesem svoje mišljenje, da stojim iza njega i branim ga. Istina je da mnogima ono smeta, jer iskače iz svakodnevnih srpskih šablona, ali moje jeste da gledam kako će stvari ići napred, nabolje, a ne da se snađem i opstanem u sadašnjem trenutku i situaciji.

Srećan je što je Niš konačno dobio superligaša i spreman je da pomogne:

- Iskreno bih voleo da se u skorije vreme pojavi još jedan, i to još bolji Ivan, Marko, Andrija, Nikola, Vladimir itd. Srpska odbojka bi imala korist od toga a posledično i svi ostali, kao i u mom slučaju. Nadam se da će se u Nišu konačno uspeti napraviti stabilan prvoligaš jer on kao regionalni sportski centar južne Srbije to i zaslužuje. Biće teško, ali pomoći ću koliko me budu tražili.

Pokrenuo je sajt "worldofvolley", ali ga ne zanima novinarski posao:

- Želja je bila da se na jednom mestu na jednom jeziku, engleskom, nađu sve najbitnije informacije iz celoga sveta vezane za odbojku: vesti, video, statistika, i profili igrača trenera i agenata. Mislim da smo u tome uspeli, pogotovu što se sistem može primeniti i na druge grupne sportove.

SLABA VAJDA OD TITULA
SRPSKI klubovi su u teškoj finansijskoj situaciji, a stvaraju vrhunske igrače. Kako to objašnjavate?

- Osvojiti Ligu šampiona u bilo kom sportu za Srbiju i sam taj tim ne znači previše. Najvažnija je, po meni, proizvodnja mladih igrača, kaljenje i iskustvo u domaćoj ligi i kasnije ustupanje nekom jačem i bogatijem klubu. U tom procesu bi svi učesnici lanca trebalo da budu zadovoljeni, počev od kluba odakle je ponikao igrač, Saveza, ali i države ako je ona u velikom slučaju i sam sponzor tih klubova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije