Nove generacije izbegavaju novinare: Zovi me - juče!

N.Iljukić

16. 03. 2015. u 07:37

Običnom čitaocu dnevne štampe (a i ponekom uredniku) danas možda zvuči neverovatno neke od najvećih fudbalskih zvezda malo ili nimalo ne pričaju za srpske medije

Нове генерације избегавају новинаре: Зови ме - јуче!

Karikatura

BITI sportski novinar danas u Srbiji nosi sa sobom nekoliko rizika. Prvi je da vas stave u isti koš sa onima koji su zamutili i "zažutili" vodu u profesiji koja je nekada mogla da se podiči časnim ljudima i poslom. Drugi rizik je da ostanete kratkih rukava kod potpuno običnog novinarskog zadatka. Na primer, da dobijete suvoparnu, svakodnevnu ili ne daj bože ekskluzivnu izjavu od većine današnjih srpskih (pre svega) fudbalskih zvezda.

Stvar domaćeg vaspitanja, rekli bi mnogi. Ili, nedostatak osećaja da je komunikacija na relaciji mediji-sportista zaista široki, dvosmerni bulevar. Bilo kako bilo, običnom čitaocu dnevne štampe (a i ponekom uredniku) danas možda zvuči neverovatno neke od najvećih fudbalskih zvezda malo ili nimalo ne pričaju za srpske medije u periodu između dveju utakmica reprezentacije Srbije.

MATIĆ POSEBNA PRIČA DA ne bude sve "naopako", potrudi se ponekad (veoma retko) i neko ko radi na sebi. Ili neko sa kojim se ozbiljno radi. Tako pre nekoliko meseci nije bilo kraja prijatnom čuđenju kada je na mejl redakcije "Novosti" stigla proširena verzija zahvalnosti Nemanje Matića, lično, za pehar za zvezdu domaćeg fudbala u tradicionalnoj anketi "Kapiteni biraju".

- Objašnjenje je relativno jednostavno. Ova i neka stara vremena nisu ista. Nekada smo čekali da svane ponedeljak i trčali da kupimo novine. Da u izveštaju sa utakmice pročitamo bilo šta o nama. Danas je teško pronaći iskrenu nameru novinara da se profesionalno i kritički osvrne na nečiju igru na terenu. Ranije je odnos fudbalera i sportskih novinara bio mnogo drugačiji - objašnjava nekadašnji golman Partizana Ivan Ćurković.

U ovih nekoliko rečenica stao je i deo istine o mukama srpskih novinara da dođu do izjave neke fudbalske zvezde, pa makar i kada digne Englesku, Italiju ili Italiju na noge. A, ako se nekako i uspostavi SMS kontakt, izgovori se kandiduju za neku vrstu enciklopedije eskiviranja.

- Javi se kasnije.

- Brate, na sastanku sam.

- Druže, na terapiji sam.

- Zovi me sutra.

- Ne znam šta bih ti pametno rekao.

- Ej, izvini... Klub mi ne da dozvolu da pričam za novine.

- U gužvi sam, čujemo se sledeće nedelje.

Ili najčešće - NIŠTA! Fali samo još ono: "ZOVI ME JUČE!"

Ruku na srce, sportske zvezde su potpuno drugačije kada moraju da nalete na sedmu silu na obaveznoj konferenciji za medije ili u takozvanoj miks zoni posle utakmice. A i tada su odgovori u rasponu od: "Pa, mislim da..." Preko uobičajenog: "Igraćemo maksimalno angažovano..." Do antologijskog: "Ostavićemo srce na terenu..."

"GREBATORI"

IMA i onih objašnjenja o izbegavanju svih i svakoga koja kažu da fudbaleri uglavnom izbegavaju kontakt sa "spoljašnjim" svetom zbog najezde raznih "grebatora".


MILJAN SE JEDNOM "OPEKAO"

LEGENDARNI Miljan Miljanić je negde u proleće 1975. godine kao trener Real Madrida izgubio od Barselone. Novinar ga je zvao za izjavu na kućni broj telefona. Odbio je razgovor, ali je sutradan bio na "brifingu" kod predsednika Santjaga Bernabeua, posle čega mu je bilo jasno zašto i u tri ujutro treba da priča sa "sedmom silom".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

w.white

16.03.2015. 08:38

ne zna se ko je tu besmisleniji sa motivom.Mi što nas zanima njihova retorika umesto da nas interesuje samo ono što rade,oni što neće da daju izjave ili vi što se mlatite s njima po svaku cenu .Sve u svemu ...knjige ,knjige braćo a ne zvona i praporci.