DSL Sport: Emir Bekrić novi besmrtnik

A. ĐORĐEVIĆ

24. 12. 2013. u 21:14

ДСЛ Спорт: Емир Бекрић нови бесмртник
Na svečanosti u hotelu „Hajat“ najstariji sportski list na Balkanu 57. put proglasio naboljeg. Najbrži preponaš Evrope dobio više glasova od Ivane Španović i Novaka Đokovića

Najstariji sportski list na Balkanu, „Sport” ima tradiciju na kojoj mogu da mu pozavide i svetski mediji, a ne samo ovi u okruženju. Još pre 57 godina ustanovljen je Izbor sportiste godine, koji traje bezmalo već šest decenija. U društvu odabranih su najbolji sportisti iz doba SFRJ, SR Jugoslavije, a sada Srbije. Šahisti, košarkaši, gimnastičari, fudbaleri, strelci, plivači, rvači, bokseri, kajakaši, stonoteniseri, rukometaši, odbojkaši, vaterolisti, teniseri... Raznolika je paleta sportova kojim se ova zemlja ponosila, ma kako da se zvala.

Mnogobrojne goste u hotelu „Hajat“ najpre je pozdravio urednik „Sporta“ Miodrag Miša Stojanović.

- Čast i zadovoljsvo mi je što ste večeras sa nama i što ste uveličali ovo divno veče našeg lista. Tradicija ne prestaje i mi po 57. put, uz pomoć našeg eminentnog žirija biramo najboljeg sportistu. Odao bih veliko priznanje svima koji su uz nas i koji nam nesebično pomažu, a među njima je i generalni direktor i glavni i odgovorni urednik kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović – istakao je Stojanović.

Prisutnima se obratio i gospodin Dmitrović, ispred kompanije „Novosti“.

- Drago mi je što sam među ljudima koji svojim rezultatima ušli u istoriju i deo su ove tradicije. Postali su večni, a sa nama je i čovek koji je osvojio prvu „Zlatnu značku“. Želim da se za godinu dana ponovo sretnemo na istom mestu, sa nekim novim i starim imenima – poručio je Dmitrović.

Čekao se trenutak kada će se proglasiti najbolji sportista u 2013. godini, a čast da to učini imao je predsednik ovog eminentnog žirija, Aleksandar Šoštar.

- Najviše glasova, ukupno 74, osvojio je Emir Bekrić – prekinuo je Šoštar neizvesnost posle pregleda profila i podsećanja uspeha svih desetoro kandidata.

Dakle, ove godine „Zlatna značka” osmi put u istoriji odlazi u ruke jednog atletičara. Rame uz rame sa Franjom Mihalićem, Stankom Lorgerom, Verom Nikolić, Nenadom Stekićem, Dragutinom Topićem, Slobodanom Brankovićem i Oliverom Jevtić stao je Emir Bekrić, kome je priznanje uručio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Čitav svemir je ovoga leta saznao ko je Emir Bekrić.

- Hvala na ovim divnim rečima i ministru Udovičiću koji mi je uručio priznanje. Pozdravljam predstavnike sedme sile, sportske radnike i želim da naglasim da mi je ogromna čast i zadovoljstvo što sam ovde. Ponosan sam i hvala žiriju koji je prepoznao i nagradio moj uspeh. Takođe, čestitam svim kandidatima, ali i svima onima koji su predstavljali Srbiju na velikim takmičenjima i osvajali medalje – rekao je Bekrić i nastavio:

- Posebno hvala mojoj drugoj majci, treneru Mirjani Stojanović koja je 24 sata uz mene i svima onima koji sve žrtvuju da bih ja ostvarivao rezultate kakve ostvarujem. Veliko hvala i mojoj porodici i prijateljima. Za kraj želim želim još jednom da ponovim da nema većeg zadovoljstva i časti nego nositi zastavu i braniti grb Srbije – naglasio je Bekrić.

Rad, trud, talenat i srce veće od Moskve u kojoj se okitio bronzanom medaljom na Svetskom prvenstvu prepoznale su i nagradile žive legende našeg sporta. Svet je ostao zadivljen momkom iz Novog Beograda, koji je najbolji je mlađi senior Evrope. Evropska federacija ga je proglasila za „Zvezdu u usponu”, kao najboljeg mladog atletičara Starog kontinenta. Najbolji je atletičar Balkana, Atletski savez Beograda ga je proglasio za najboljeg u 2013. godini, JSD Partizan za najboljeg sportistu „crno-belih”. Dobitnik je i „Zlatne značke“ Sporta.

Zvezda je rođena. Sanja i ostvaruje snove, na radost cele Srbije. Sledeći cilj je zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u Cirihu, a Bekrić skromno kaže da bi voleo da postane legenda. Emire, ti to već jesi!

PREDRAG RAJKOVIĆ NAJBOLJI MLADI SPORTISTAKOLEGIJUM „Sporta“, kojim je predsedavao prof. dr Dragan Životić, imao je više nego težak zadatak da izabere najboljeg mladog sportistu za 2013. Svaki od kandidata iza sebe je imao neko odličje i po tome zaslužio da se nađe u najužem izboru.

Tijana Bošković (odbojka), Vasilije Micić (košarka), Uroš Kovačević (odbojka), Gavril Subotić (vaterpol), Jovana Jakšić (TENIS), pa stonoteniserke Makusit-Tružinski, karatista Preković-Mladežić, Tijana Bogdanović (tekvondo) i fudbaler Predrag Rajković izborili su se za svoje mesto.

Najviše glasova dobio je Predrag Rajković. Golman omladinske reprezentacije Srbije, koja je na EP osvojila zlato, bio je najbolji čuvar mreže u Litvaniji.

GLASOVI ŽIRIJA1. Emir Bekrić 74
2. Ivana Španović 47
3. Novak Đoković 39
4. Andrea Lekić 12
5. Zorana Arunović 11
6. Andrija Prlainović 10
7. Aleksandar Atanasijević 2
8. Stojić/Beđik 1
9. Nemanja Matić 1
10. Mikica Vesnić 1

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije