ŽARKO su želeli Francuzi da 100. jubilarni Tur de Frans osvoji neko od galskih biciklista, ali im je britanski as Kris Frum naneo drugi uzastopni poraz, ravan onom kod Vaterloa kada je vojvoda Velington do nogu potukao Napoleonove čete.

Engleski profesionalac, član Skaj tima, dominirao je na ovogodišnjoj "trci svih trka" i sa više od pet minuta prednosti, ostavio je iza sebe najbliže pratioce.

Nekadašnji dvostruki pobednik, Alberto Kontador, čuveni španski El Pistolero, delovao je nemoćno u duelu sa Krisom Frumom. Na kraju nije video Jelisejska polja sa najvišeg stepenika pobedničkog podijuma, a nije bio čak ni na svečanoj bini. U pretposlednjoj etapi, na cilju u Alpima, prestigli su ga Kolumbijac Muvistara Nairo Kvintana i Hoakim Rodrigez, Španac iz ruskog profi tima Kaćuša.

Sa tri etapne pobede, dve na planinskim prevojima, jednom na hronometar, Frum je, kao malo ko pre njega u 100. godina dugoj istoriji Tur de Fransa, protutnjao do trona!

LIČNA KARTA
IME I PREZIME:
Kristofer Frum
NADIMAK: Frumi
DATUM I MESTO ROĐENjA: 20. maj 1985. Najrobi, Kenija VISINA: 186 cm
TEŽINA: 69 kg
TIM: Skaj
NAJVEĆI USPESI:1. mesto Tur de Frans 2013, 2. mesto Tur de Frans 2012, 3. mesto OI 2012.
BRAČNO STANjE: Neoženjen. Živi u Monaku sa verenicom Mišel Kaund iz Južne Afrike, rođenoj u Velsu.

- Ovo je ostvarenje svih mojih snova. Uspeo sam da pobedim na izuzetno teškoj trci u jakoj konkurenciji. To što je ovo 100. Tur de Frans je još više uveličalo slavlje - blistao je Frum na Jelisejskim poljima na kojima se trka tradicionalno završava.

Ko je Kris Frum? Posle prošlogodišnjeg "nošenja vode" prvom Britancu koji je osvojio Tur, Bredliju Viginsu, postao je miljenik biciklističkog sveta. Još tada je bilo jasno da je u svakom trenutku, samo on mogao da "presvuče" svog kapitena, Viginsa, ali da je džentlmenski poštovao dogovor.

Frum je rođen u Najrobiju u Keniji 20. maja 1985. Njegova majka Džejn je Kenijka i sa roditeljima je emigrirala iz Engleske. Otac Klajv, Englez, nekada je igrao hokej. Druga dva sina, Džonatana i Džeremija, poslali su u Vorvikšajer u čuvenu ragbi školu. Kris je bio bolešljiv, često je obolevao od parazitske bolesti bilharzija i bavljenje "jajolikom loptom" nije dolazilo u obzir zbog njegove konstitucije.

Zato ga je majka, kada je imao 12 godina, odvela na prvu biciklističku trku, a mladi Kris Frum je, oduševljeno i predano počeo da trenira pod patronatom Dejvida Kinjaha, profesionalnog bicikliste. Zajedno su trenirali na mauntinbajku po živopisnim predelima oko Najrobija.

NAGRADNI FOND POSLE 21. iscrpljujuće etape i pređenih 3.404 kilometra (sedam ravničarskih, pet brdskih, šest planinskih, dva individualna i jedan timski hronometar) biciklisti su podelili i pozamašni nagradni fond.
Frum je samo za pobedu dobio 450.000 evra. Pobeda u etapi donela je svakom biciklisti 8.000 evra, a svi koji su završili Tur dobili su još po 400 evra. Nagrađeni su i osvajači majica, prvih 25 u svakoj etapi....

Posle osnovne škole, Frum se seli u Johanesburg u Južnu Afriku sa 14 godina gde završava srednju školu i počinje studije ekonomije. Biciklizam mu ostaje glavna preokupacija, pokazuje veliki talenat i sa 22 godine postaje profesionalac. Za Keniju 2006. vozi na Svetskom prvenstvu do 23 godine u Salcburgu, ali već na startu trke naleće na jednog sudiju, pada i na cilj stiže tek kao 36. Valjda odatle potiče taj strah Fruma od pada na spustu...

Iz Konika Minolte tima prelazi u Barlovorld i 2008. vozi svoj prvi Tur. Završava ga na 84. mestu i 11. u kategoriji mladih vozača. Njegov potencijal uočava Rod Elingvort, trener selekcije Britanije i ubrzo Frum menja nacionalni dres. Naredne godine vozi Điro i završava kao 36. i sedmi u konkurenciji mladih. Tada na scenu stupaju menadžeri Skaj tima i Kris Frum dolazi u ovaj tim.

U 2010. vozi ponovo Điro kojeg neslavno završava jer je diskvalifikovan zato što se držao za policijski motor i što je jeo u zabranjenoj zoni. Slično je uradio i na 19. etapi ovogodišnjeg Tura, ali je kažnjen samo sa 20 sekundi. Ipak, drugo mesto na hronometru u Britanskom šampionatu te godine opravdalo je očekivanja čelnika Skaja. Na Vuelti 2011. Frum je bio drugi u generalnom plasmanu sa 15 sekundi zaostatka za pobednikom. Međutim, posled Vuelte Frum ponovo oboleva od tropske bolesti bilharzije...

GENERALNI PLASMAN1. Kris Frum (Britanija) Skaj
2. Nairo Kvintana (Kolumbija) Muvistar +5:03 minuta
3. Hoakim Rodrigez (Španija) Kaćuša + 5:47 minuta
4. Alberto Kontador (Španija) Sakso + 7:10 minuta

Novi ugovor sa Skajom potpisuje na tri godine 16. septembra 2011. Celo proleće 2012. se mučio sa parazitima, da bi tek u maju ponovo bio u sedlu. Sledi Tur de Frans na kome po mnogima, Frum igra ključnu ulogu u Viginsovom prvom britanskom trijumfu na ovoj trci. Na hronometru u Londonu na OI osvojio je treće mesto... Sledi Vuelta 2012, ali nije uspeo da nadmaši odmornog Kontadora i stigao je na cilj tek četvrti, sa više od deset minuta zaostatka. Frum je inače, devet puta u toku ovog Tura bio podvrgnut doping kontroli i, naravno, nije bilo nikakvih problema...

Ove godine Tur je dobio novog vladara, baš kao i biciklistički svet.

MAJICE
ŽUTA majica, pobednik u generalnom plasmanu - Kris Frum (Britanija) Skaj
TAČKASTA majica, pobednik brdskih ciljeva - Nairo Kvintana (Kolumbija) Muvistar
BELA majica, najbolji vozač do 25. godina - Nairo Kvintana
ZELENA majica, najuspešniji sprinter - Peter Sagan (Slovačka) Kanondjel