ORDEN Svetog Save, najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, od danas sa ponosom nosi i najslavniji rvač svih vremena Rus Aleksandar Aleksandrovič Kareljin. Devetostruki prvak sveta, trostruki osvajač zlata sa Olimpijskih igara i šampion Evrope u 12 navrata u grčko-rimskom stilu, primio je ovo vredno priznanje iz ruku vladike sremskog Vasilija u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, gde je upriličena prava svečanost u čast diva iz Novosibirska.


"Aleksandar veliki", kako zovu Kareljina, na ulazu u portu pravoslavne svetinje dočekan je tradicionalno - uz pogaču i so, prethodno je nazdravio i domaćom rakijom, a okupljeni meštani i gosti koji su ovim povodom stigli iz Beograda dostojanstveno su pozdravljali Rusa dok je koračao ka ikonostasu.

Hor je prvo izveo "Bože pravde", a potom i himnu bratskog naroda, da bi vladika stavio medaljon oko vrata čuvenog šampiona, i zahvalio mu se na svemu što čini za Srbe, narod sa ovih prostora i celu našu zemlju.

- Uručujemo vam orden za delatnu ljubav prema srpskom narodu, očuvanju duhovnosti naše države, pomoć našim manastirima i crkvama na Kosovu i Methohiji i ostale zasluge na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju - preneo je vladika i pismo patrijarha srpskog Irineja, upućenog Kareljinu.

Rus se poklonio i istakao zahvalnost na ovoj nagradi.

- Ukazali ste mi zaista veliku čast. Zahvalan sam patrijarhu i sinodu, i celom narodu Srbije, koja ima ulogu iskrenog čuvara pravoslavlja. Neka Bog čuva Srbiju i Rusiju. Veza između naših zemalja je posebna i ovo odlikovanje teško može da se uporedi sa bilo čim što sam dobio - rekao je Kareljin.

Aleksandar je došao u našu zemlju kao promoter 27. međunarodnog rvačkog turnira "Ljubomir Ivanović Gedža" koje se danas održava u beogradskim "Šumicama".