TREBA li Srbiji i njenim sportistima psiholog? Gledajući igrače na terenu, ali i navijače na tribinama, srpskom sportu je možda potrebna i neka dodatna pomoć više stručnjaka. Jedna oblast koja je poslednjih deset godina u izuzetnoj ekspaniziji je - pomoć sportskog psihologa.

Jedan od retkih koji se u našoj zemlji bavi ovim poslom je Boris Stanković. Za “Novosti” je pokušao da objasni koliko koraka naša zemlja kaska za savremenim svetom i koliko je zaista srpskom sportisti potreban “trening” i kod psihologa.


- Sportska psihologija je u izuzetnoj ekspanziji u zemljama Zapadne Evrope, a o Americi da i ne govorimo. Osim kondicione, fizičke pripreme sportista, od izuzetnog značaja je i njihova psihološka priprema za tutnire ili utakmice. Posebna pažnja poklanja se sportistima koji su na vrhunskom nivou, pa se tako i u najvećim svetskim klubovima psiholozi tretiraju kao vrhunski stručnjaci - kaže Stanković za “Novosti”.

Sportski psiholog ima zadatak da na poseban način motiviše takmičara ili da mu pomogne u trenucima krize.

- Motivacija i samopouzdanje su važni kod individualnih sportista. Svaki čovek ima drugačiji mentalni sklop, pa je potrebno sa svakim raditi individualno da bi se mentalna snaga u trenucima kada mu ne ide podigla na najviši nivo - dodaje Stanković.

Koliko je “milja” Srbija daleko od sveta i u ovoj oblasti, možda je odavno poznato.

- Meni je izuzetno pomogao rad u Sportskoj akademiji u Malmeu. Šveđani poklanjaju mnogo pažnje psihološkoj pripremi sportista. Nažalost, kod nas skoro i da nema intersovanja za ovu vrste pripreme mladih ljudi koji se profesionalno bave sportom. Bilo je nekih pokušaja sa teniserima, tekvondistima, ali to su usamljeni slučajevi - kaže Stanković.

Fudbalski klubovi Inter, Milan, Mančester junajted Borusija iz Dortmunda imaju posebne prostorije u klubovima pod nazivom “majnd rum” u kojima se radi sa fudbalerima kojima je potrebna pomoć psihologa.

- U ovim klubovima se ponekada rad trenera na terenu izjednačava po važnosti sa radom sportskog psihologa. Razumljivo je da mnogi klubovi u Srbiji ne mogu sebi da priušte pomoć psihologa, ali, verujte i više je nego potrebna - zaključuje Boris Stanković.