Judit Polgar u Beogradu, dama pred kojom drhte i muškarci

Josip AŠIK

16. 10. 2012. u 06:34

Legendarna mađarska šahistkinja pobeđivala Anatolija Karpova, Garija Kasparova, Višvanatana Ananda i još šest šampiona

KRUNISANA kraljica šaha stiže u Beograd. Već 24 godine najpoznatija od tri sestre Polgar - Judit, koje su krajem osamdesetih i u devedesetim godinama prošlog veka žarile i palile drevnom magičnom igrom, odoleva na vrhu piramide najboljih velemajstora planete.

Njene partije sa muškarcima ušle su u svaki šahovski udžbenik. Pred njom su drhtali svi šahisti, uključujući i svetske šampione Anatolija Karpova, Garija Kasparova i Višvanatana Ananda, koji su sa još šestoricom prvaka sveta potpisali kapitulaciju pred mađarskim čudom od deteta...

Vaš otac je na vama i vašim sestrama uspešno primenio program šahovskog usavršavanja. Da li nameravate da svoju decu uputite sličnim putem?

- Moja deca će ići drugim putem. Moj muž i ja nismo toliko posvećeni ili fanatični u vezi sa idejom da dete treba da bude fokusirano samo na jednu konkretnu oblast. Nas dvoje imamo svoje profesije, kojima se aktivno bavimo. Smatramo da je najvažnije za decu da budu otvorene i tolerantne osobe, da putuju i upoznaju svet, da nauče jezike i da im pokažemo primerima šta su prave vrednosti u životu - priča u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" Judit Polgar (1976).

Vidite li razliku u šahu između žena i muškaraca?

- U poslednjoj deceniji najmanje 10 do 15 odsto žena smatra šah za svoju profesiju i to pokazuju na pripremama i u rezultatima. Verujem da, ako bi žene više igrale protiv jačih rivala, muškaraca, one bi brže napredovale. Ja sam postala broj jedan 1989. i još sam prva na svetskoj rang-listi.

Da li ste primetili strah od poraza kod muškaraca sa kojima ste igrali?

- Da, posebno kad sam bila tinejdžerka.

- Vaša sestra Žuža je bila prvakinja sveta u ženskoj konkurenciji. Vi tu priliku niste imali, jer ste igrali isključivo u muškoj konkurenciji. Da li smatrate da ste time nešto propustili?

- Izazovi me uvek motivišu. Ja sam žena koja je na samom vrhu već 24 godine, i nisam mislila da je potrebno da se takmičim u šampionatima. Toliko sam uspeha ostvarila da mi nije nedostajalo ovo priznanje.

Koliko su danas u šahu aktivne vaše sestre Žuža (Suzan) i Sofija?

- Pošto je Suzan postala svetska šampionka 1996. igrala je svega u par navrata. Ona promoviše šah širom SAD, a ostvaruje i velike uspehe u Americi na univerzitetskom nivou. Sofija takođe nije više aktivna. Postala je grafički dizajner, ali mi pomaže i podržava u obrazovnim programima na kojima radim, u sklopu uvođenja šaha u škole. Takođe mi se pridružila u pisanju knjige "Šahovsko igralište", koja će biti objavljena na srpskom jeziku za nekoliko nedelja. Ona je veoma bistra i najbolja je osoba sa kojom sam ikad sarađivala. Veoma smo bliske!

Ministar omladine i sporta Srbije je najbolja šahistkinja sa ovih prostora - Alisa Marić. Koliko je poznajete?

- Veoma sam srećna što je jedna velika šahistkinja postala ministar sporta. Mislim da joj je šah pomogao da razvije takve kvalitete sa kojima će moći da donosi dobre i obećavajuće odluke. Nikad nisam igrala protiv nje, jer se ona takmičila uglavnom protiv žena, ali je zato Suzan bila njena rivalka u više navrata.

Koliko puta ste bili u Srbiji i koje uspomene nosite iz naše zemlje?

- Bila sam jednom, veoma kratko, i to veoma davno.

Na koliko ste tabli odigrali svoju najveću simultanku, da li ste nekada igrali naslepo i očekujete li dobar otpor šahista u Beogradu?

- Beograd ima veliku tradiciju u šahu, još iz prošlih vremena. Srećna sam što dolazim u vaš grad i što ću imati šahovske aktivnosti ovde prvi put. Tek posle ću moći i da kažem više o nivou i kvalitetu na simultanki.

Šta je za vas šah?

- Igram šah skoro 30 godina - kaže Judit, uz osmeh. - Imala sam dosta vremena da ga na različit način doživljavam. Kad sam tek počela, bilo mi je sve igra, potom je to preraslo u umetnost, a odmah zatim u nauku. Posle je postao sport, i to je bio njegov najaktivniji deo u mom životu. U poslednje dve godine sve se svodi na to kako šah može da bude koristan, u smislu obrazovanja. Koliko je šarolik i zanimljiv šah pokazaću i 17. novembra kad organizujem Dan šaha, šesti put u Budimpešti.

Kada mladi treba da se uključe u šah i šta je potencijalno najveća dobrobit?

- Imam svoju fondaciju koja se zove: "Judit Polgar za dobrobit u obrazovanju". Verujem da je šah veoma koristan za decu jer može da doprinese raznovrsnosti u razmišljanju. Pomaže i u logičkom razmišljanju, poštovanju protivnika, uči decu da prihvataju poraze i pobede, da cene pravila, da nauče da planiraju, kao i da znaju da svaki potez van table i na njoj ima svoje posledice i nosi odgovornost. Uz to, šah razvija taktičko i strateško razmišljanje. Na kraju krajeva, šah je kao strani jezik - gde god da odete, uvek ćete naći ljude koji ga igraju. U njemu možete da uživate i da ga igrate protiv prijatelja, roditelja, dragih osoba, bilo da ste dete ili vam je 70 godina. U šahu dete može da bude bolje od odrasle osobe, devojčica može da savlada dečaka, crno dete može da bude bolje od belog...

Na kakve su reakcije vaši uspesi u muškom šahu nailazili među šahistkinjama?

- Molim vas da to pitate njih.

Da li šah ima budućnost u eri kompjutera?

- Da, ali kao i sve ostalo, i šah će morati da bude modernizovan, kako bi bio interesantniji i uzbudljiviji za gledaoce, sa komentatorima koji prate igru.

Šta je potrebno da bi šah postao popularniji?

- Profesionalan pristup igrača, organizatora, novinara, uz finansijsku podršku i poštovanje - završava Judit Polgar, krunisana kraljica šaha.

ŠAH JE POSTAO PRAVI SPORTNedavno ste nastupali za Mađarsku na Šahovskoj olimpijadi u Istanbulu. Šta se promenilo u današnjem šahu?
- Na Šahovskoj olimpijadi već sad postoje mnoge izuzetno snažne zemlje kao što su Jermenija, Azerbejdžan, Ukrajina, Rusija, SAD i druge. U poslednjoj deceniji tehnologija je zauzela veliki udeo u pripremama, uz prikupljanje podataka iz 10 miliona partija, i uz mašine koje vrše analize. Šah se dosta promenio sa profesionalnog gledišta. Postao je više sport nego što je ranije bio.

"ŠAHOVSKO IGRALIŠTE"
NAPISALI ste knjigu "Šahovsko igralište", koja će biti predstavljena na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu. Kako ste je napisali, o čemu se tu radi?
- Moja knjige su "Šahovsko igralište 1 i 2". U prvom delu je reč o tome kako deci objasniti šta su šahovska tabla i figure, od samih osnova sa crtežima, koje sam pravila sa sestrom Sofijom, uz ritam na svakoj stranici kako bi bilo zanimljivije za učenje. Drugi deo je za one koji vole da rešavaju mat u jednom potezu. Preporučila bih ove knjige i kao radne materijale. Pritom, one pružaju priliku roditeljima i dekama i bakama da provedu dragoceno vreme zajedno sa svojom decom - ističe Judit, čiji je dolazak na 57. Međunarodni sajam knjiga podržala OTP banka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije