REKO je Reko, ali je i Partizan - Partizan. Crno-beli su se na impresivan način izborili za fajnal-for Evrolige vaterpolista koji se održava 3. i 4. juna u Rimu, a nema poklonika sporta u zemlji koji se ne zapita da li će Vujasinović i drugovi posle 35 godina sedmi put pokoriti Stari kontinent. Italijani jesu veliki favoriti, ali ni naš prvak nije daleko od ostvarenja sna.

- U konkurenciji jednog Reka niko ne može da nas vidi kao pobednike. Želim da istaknem da smo mi lane na F4 u Napulju napravili podvig. Ovde veoma često slušam da smo glavni favoriti. Ne znam ko to može da izgovori. Ili je zlurad, ili je totalni diletant u vaterpolu pa ne zna odnos snaga - kaže strateg crno-belih Igor Milanović.

Ali, vi ste sigurno jedni od favorita?

- Dobro, možemo da budemo, teniskim rečnikom, broj dva, tri...Pre starta to su, ne računajući moćni Reko, bili Mladost, Jug i mi. U toj grupi bili bi, da nisu imali finansijskih problema, i Olimpijakos i Primorac.

Ipak, na F4 ćete i vi biti pod velikim psihičkim opterećenjem?

- Znamo gde nam je mesto. I znamo da možemo da pobedimo Reko samo ako se opusti. Mi možemo da pobedimo svakoga, ali ne možemo da idemo protiv nekih zakonitosti.

U jednoj utakmici je sve moguće?

- Sigurno je da jedan meč pruža više mogućnosti.

Uspeli ste dva kola pre kraja da ostvarite cilj. Koliko vam to znači?

- Mnogo. Pogotovo što je sezona počela tako što su nas neki ljudi napustili, što oni u Upravnom odboru, što na izvršnim funkcijama. I pored teških uslova, kašnjenja finansijskih obaveza, uspeli smo, kako je predsednik Aleksandar Šoštar najavljivao, da ostvarimo zacrtani cilj. I opet imamo taj Reko, koji finansijski guši ne samo italijanski, nego kroz riječko Primorje i evropski vaterpolo. Rasterećen sam i psihički, jer na F4 nije

NA JADRAN BEZ NOVČANE NADOKNADE MILANOVIĆ nije protiv Jadranske lige, ali ne želi i da se učestvuje po svaku cenu.
- Iz ugla „struke“, takmičenje je dobrodošlo. Mnogo bi nam značilo, bez obzira na to da li bismo uvek igrali s najboljim timom. To je nešto što nam je potrebno. Međutim, protivim se ako moramo da plaćamo, kao Slovenci i Katar. Moram da gledam i iz drugog ugla, ipak sam bio 10 godina predsednik kluba, i to nam nikako ne odgovara. Ako nas zovu da igramo, tu smo - jasan je Milanović.

sramota izgubiti.

Sezona je počela nervozno, poraz od Mladosti i remi sa Barselonom pekao je igrače...

- To sam i najavljivao. Moji igrači su imali fajnal-for Evrolige, jaku reprezentativnu letnju sezonu, i u tom trenutku nisu bili zainteresovani za vaterpolo. To sam planirao i zato sam rekao da ćemo formu tražiti posle Nove godine.

Nekako je i bilo logično da izaberete taj put, da budete najbolji kada je najvažnije...

- Lanjsko iskustvo mi je govorilo da probam drugačije. Prošle sezone smo već na našem turniru „Partizanove zvezde“ bili u vrhunskoj formi, koju je kasnije bilo jako teško dostići.

Sada imate 40 dana da se pripremite za Rim?

- Gledaćemo da nađemo sparing partnera, da treniramo i na otvorenom bazenu ukoliko se na njemu igra turnir. Moja ekipa je skup izuzetno kvalitetnih pojedinaca od 38, 34, 30, 29, 28 godina... Pa i oni najmlađi imaju veliko iskustvo iza sebe. Nije to mlada ekipa kojoj nedostaje rutina. Mislim da su preostale dve utakmice u Ligi šampiona i još neka u Interligi dovoljne.

Odigraćete i u finalu domaćeg šampionata?

- Budimo iskreni i kažimo da su Partizanu utakmice u zemlji trenažnog karaktera. Ja nisam održao nijedan sastanak sa igračima pred utakmice našeg prvenstva ili Kupa. To je uoči sezone i igračima predočeno.

Muče vas finansije, zbog kašnjenja plata igrači su tiho štrajkovali?

- Borimo se i imamo sreću što imamo skup jakih ličnosti. Iskazali su zrelost u odnosu prema sebi, radu, i mogu samo da kažem da sam privilegovan što vodim takve momke. U veoma teškom trenutku pronašli su motiv da vežbaju i zaista uživam što radim sa njima.

Sa strane deluje da imate odlične uslove za rad. Ali, istina je, izgleda, drugačija?

- To kašnjenje plata ugrožava osnovni element sigurnosti, jednog komfora koji je neophodan za profesionalni izazov. Važno je da stigne bar polovina godišnjih plata, da uđemo u mirnije vode.

Uvek ste bili uz igrače?

- Normalno. Uvek ću ih podržati bilo šta da urade. Za iskazan odnos i razumevanje u ovom teškom trenutku zaslužili su moje divljenje. Oni su morali u jednom trenutku da upale jak alarm, ali nisu obustavili rad. Da su to uradili, bila bi to katastrofa za klub.

Kako se oseća čovek koji vrhunski radi svoj posao, a strepi za svoju egzistenciju?

- Mnogo teško. Ne govorim iz svog ugla, jer radim ovo što volim, za šta sam normalno plaćen. Kukam i molim, ne zbog sebe, da nam se pomogne koliko može, jer smo to i zaslužili. Jedini smo klub u ekipnoj konkurenciji koji se izborio za fajnal-for. Srećom, Ministarstvo i grad gledaju drugačije na sport od drugih i mnogo su nam pomogli. Siguran sam da će i sada prepoznati naš uspeh.

NEMAMO PRAVO TRŽIŠTE VATERPOLO proživljava teške trenutke. I to ne samo kod nas, već i u svetu. Klupska konkurencija je sve slabija, što dovodi i do slabljenja interesovanja.
- Očigledno je da nismo pronašli kompaktno tržište. Nemamo snagu da napravimo interesantno takmičenje. Žao mi je što mi, Hrvati, Crnogorci i Mađari, koji imamo šta da kažemo, to ne radimo. To će se desiti tek kada dodirnemo dno. Očigledno je da tako mora biti - ističe Milanović.

Okrenuli ste se mladima, a vaša težnja je slična tezi pokojnog Vlaha Orlića, koji je insistirao na sopstvenim igračima?

- Orlić je pred smrt video šta sam zamislio. Sa Šoštarom želimo da stvorimo ekipu u kojoj će biti 70 odsto igrača poniklih na Banjici. Akcenat će biti na godištu 1995. i 1996. To pravljenje ekipe sada mi oduzima dosta energije. Okosnicu ekipe činiće Mandić, Obradović, igrači rođeni 1994. i oni koji ostanu. Od mlađih, ističu se Gogov, Asanović... Tim će biti kompaktniji, dobiće i drugačiji karakter. A biće i jeftiniji.

Šta vas je isprovociralo da se vratite staroj praksi?

- Kada sam iznenada postao trener, pošto je Dejan Udovičić neočekivano podneo ostavku na prvom treningu, shvatio sam da ispred sebe imam samo Mitrovića i Avramovića koji su Partizanova deca. Dakle, ništa od naše čuvene škole.

Vaš drugi klub Banjica je na pragu Superlige?

- Ona je zamišljena da svi prvotimci Partizana prođu kroz njenu školu. To je Partizanova elitna druga ekipa. I tu će igrati uvek mlađi igrači, koji će stasavati za prvi tim, za Ligu šampiona. Da li ćemo igrati u srpskoj eliti, videćemo, a verovatno ćemo sada forsirati 1995. i 1996. godište.

Na neki način ste na to i primorani, jer pojedinim igračima ističu ugovori?

- U ovom trenutku ne znam kako će izgledati tim u novoj sezoni. Neki će otići, neki ostati. Znam samo da ugovori ističu Pijetloviću, Rađenu...

U suštini, ovaj tim je stvaran od 2003, kada je Partizan zbog prazne kase morao da se odrekne Nikića, Udovičića, Gocića...?

- Oni ove godine izgleda dostižu svoj vrhunac. Nasledio sam ih i zadovoljan sam kako je ekipa nastala. Očigledno da je Dejan Udovičić mudro radio, u interesu Partizana. Samo, ne znam zašto naša škola godinama nije izbacila mladog igrača - zaključuje Milanović.