Toro Roso predstavio bolid STR14

Beta

ponedeljak, 11. 02. 2019. u 23:11

Торо Росо представио болид СТР14

Foto: Formula 1

Na predstavljanju bolida, čelnici ekipe naveli su da se mnogo duguje "starijem bratu" Red Bulu, pošto nova pravila dozvoljavaju ekipama da kupuju delove od rivala

Ekipa Toro Roso predstavila je danas bolid STR14 kojim će se takmičiti u predstojećoj sezoni Formule 1.

Na predstavljanju bolida, čelnici ekipe naveli su da se mnogo duguje "starijem bratu" Red Bulu, pošto nova pravila dozvoljavaju ekipama da kupuju delove od rivala.

Za Toro Roso će ove sezone voziti Rus Danil Kvjat i debitant sa Tajlanda Aleksandar Albon.

Ovogodišnji bolid je sastavljen od mnoštva delova kupljenih od Red Bula, koji su činili prošlogodišnje osvajače trećeg mesta u šampionatu konstruktora. Red Bul je prošle sezone ostvario četiri pobede.

Pravila Formule 1 zahtevaju da ekipe dizajniraju i naprave svoje šasije i glavne aerodinamične podloge. Svi ostali delovi, kao što su menjač i vešanje, mogu se kupiti od druge ekipe.

Toro Roso je jedna od najmanjih ekipa u šampionatu, po pitanju budžeta i članova tima. Novi bolid imaće šire prednje i zadnje krilo, koja su od ove sezone uvedeni, u pokušaju da trkanje među bolidima bude tesno i da vozači lakše prate jedan drugog.

Danil Kvjat se vraća u Formulu 1 nešto više od godinu dana nakon što je otišao iz Red Bula, posle serije loših nastupa. On je 2014. godine iz ekipe Toro Roso prešao u Red Bul, ali je posle četiri trke 2016. godina zamenjen Maksom Verstapenom.

"Sjajno je vratiti se, to pokazuje da nikada ne treba gubiti nadu. Ne želim da kažem da li sam se promenio. Znam da je bilo mnogo spekulacija, da li sam sazreo ili ne, ali više volim da pričam na stazi. Samo želim da uđem u vozilo i vidim šta će se dogoditi", rekao je Kvjat.

Aleksandar Albion je prošle sezone osvojio treće mesto u Formuli 2.

"Pokušaću da ne nametnem sebi pritisak i da dam sve od sebe od prvog dana. Ovo je moja prilika da ove godine pokažem sve što znam", rekao je on.

Albon je rođen u Londonu, a prvi je vozač sa Tajlanda koji će učestvovati u Formuli 1 još od 1950. godine.

"Velika stvar za mene je što ću biti tajlandski vozač, prošlo je mnogo otkako je Tajland imao vozača u Formuli 1. Nadam se da ću sve učiniti ponosnim. Nisam postavio ciljeve. Svake godine mislio sam na svaku narednu trku, išao sam korak po korak, trening, kvalifikacije, trku", naveo je on.

Toro Roso je prošlu godinu završio na devetom mestu, a najbolji rezultat bilo je četvrto mesto koje je osvojio Pjer Gasli u trci u Bahreinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije