Tijana Bogdanović šampion Evrope!

Novosti online

četvrtak, 19. 05. 2016. u 19:05

Тијана Богдановић шампион Европе!

Tijana Bogdanović foto: getty images

Presrećna sam! Pre finala sam znala da će ovo biti prvo zlato za Srbiju ukoliko pobedim, što je istorijski uspeh za srpski tekvondo – rekla je nova vladarka Starog kontinenta

Tijana Bogdanović (do 49kg) je nova evropska šampionka u kategoriji do 49 kilograma, ujedno i prva ženska zlatna medalja za Srbiju!

Već prvog takmičarskog dana u Švajcarskoj, osvojena je najsjajnija medalja. Tijana je na startu pobedila Saru Damnjanović 13:1, ne samo koleginicu iz nacionalnog tima već i kluba. Sara se direktno kvalifikovala za učešče na EP tako što je osvojila medalju na President Kupu u Nemačkoj. Na žalost, njihov renking na evropskoj listi je takav da je susret u prvom kolu bio neizbežan.

Već u drugom kolu Bogdanovićeva bila je bolja od Hrvatice Kristine Tomić 6:2, vrlo nezgodne I visoke devojke. Međutim, Tijanino iskustvo došlo je tada do izražaja kada je na dva puta pogodila protivnicu u glavu I dobila vrlo vrednih 6 poena.

U polufinalu čekala ju je Lucija Zaninović iz Hrvatske. Legenda ženskog svetskog tekvondoa! Lucija je trostruka evropska šampionka, bronzana sa Olimpijskih igara u Londonu, osvajačica svetskih medalja, svetskih kupova i brojnih drugih, velikih medalja. A njenu vladavinu na EP upravo je prekinula Tijana! Njihov susret je ujdno bila I najteža borba za 18-godišnju Tijanu.

- Ovo je prvo zlato za Srbiju u ženskoj seniorskoj konkurenciji. Naravno, ponovo se Tijana upisala kao neko ko pomera granice. Presrećan sam zbog ove medalje. Dobro je za njeno samopouzdanje pred nastavak priprema za OI. Svestan sam da su glavni favoriti kao Lucija u pripremnom periodu sada i da nisu uradili sve što mogu, ali sa druge strane i Tijana ima još mnogo prostora za napredak do Rija – komentarisao je Dragan Jović.

Tijana je u finalu pobedila Anu Petrušić iz Slovenije 7:0, koja je bila apsolutno iznenađenje turnira, budući da nema medalju sa velikih turnira, osim međunarodnih G1.

- Presrećna sam! Pre finala sam znala da će ovo biti prvo zlato za Srbiju ukoliko pobedim, što je istorijski uspeh za srpski tekvondo. To mi je bio samo dodatni motiv. Međutim, ovo je samo jedna stanica na putu za Rio - rekla je Tijana, koja se kvalifikovala za OI u Riju početkom godine.

- Velika je čast boriti se sa jednom od legendi ovog sporta, Lucijom koja je jedna od najboljih evropskih boraca svih vremena. Svesni smo da Lucija tempira formu za Rio i da joj je ovo test takmičenje koje je do sada osvojila tri puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije