Ovogodišnji grend slem turnir londonski Vimbldon otkazan je zbog pandemije virusa korona, prvi put posle 1945. godine, saopštili su organizatori. Odluka je doneta na hitnom sastanku organizatora trećeg grend slem turnira u sezoni.

Organizatori su se nadali da odluku o turniru mogu da odlože za nekoliko nedelja, ali je izvršni direktor Ričard Luis rekao da je ipak odlučeno da se dvonedeljni turnir na travi otkaže pre nego odloži.

- Sa velikim žaljenjem organizatori su odlučili da se šampionat na Vimbldonu 2020. godine otkazuje zbog strepnje za javno zdravlje usled pandemije. Umesto ove godine, 134. izdanje Vimbldona biće održano od 28. juna do 11. jula 2021. godine - piše u saopštenju organizatora.

Turnir je trebalo da počne 29. juna i da traje do 12. jula, a pripreme za organizaciju turnira uglavnom počinju početkom aprila.

Otkako je odigran prvi Vimbldon 1877. godine, nije igrano ukupno 10 godina zbog ratova. Od 1946. godine najprestižniji turnir Vimbldon se igrao svake godine.

Kako su preneli britanski mediji, zbog specifičnog osiguranja za pokrivanje bolesti pandemije poput virusa korona, Vimbldon je u dobroj finansijskoj situaciji.

I ostali turniri na travi koji prethode Vimbldonu, kao što su Notingem, Birmingem, Kvins i Istborn će gotovo sigurno biti otkazani.