NOVAK Đoković ne juri rekorde, ali ga vrhunska ostvarenja i te kako inspirišu. Drugi reket sveta u ponedeljak (oko 10.30) protiv Nemca Jana Lenarda Štrufa u "Rod Lejver areni" u Melburnu počinje odbranu titule, ali i napad na osmu krunu Australijan opena. Ukoliko pobedi, Srbin će ostvariti 900. pobedu u karijeri i tako stati uz rame Džimiju Konorsu, Rodžeru Federeru, Ivanu Lendlu, Rafaelu Nadalu i Giljarmu Vilasu.

- Rekordi su, svakako, motivacija, ali me u isto vreme čine ponosnim zbog svega što sam uradio u karijeri. Daju značaj tome zbog čega se i dalje takmičim na profesionalnom nivou. Ali, postoje viši ciljevi, koji su još više pokretačka snaga za mene - naglasio je Đoković.

Novak je podvukao da su šumski požari velika tragedija za Australiju i da nije nimalo lako videti kako ljudi pate zbog vatrene stihije koju nije nimalo lako zaustaviti.

- S vremena na vreme priroda nam pokazuje koliko smo mali naspram nje - primetio je Đoković.

Srbin je podvukao to što su pre nekoliko dana na egzibiciji u Melburnu teniseri prikupili pet miliona dolara.

- Ostvarili smo neverovatan uspeh i veoma sam srećan zbog toga - rekao je Đoković. - Sportisti su na neki način privilegovani što imaju tu mogućnost da čine dobra dela, da pričamo i podignemo svest o svemu što se ovde događa. Tragično je videti kroz šta je prošla ove zemlja proteklih nedelja.

Đoković je priznao da je bio zabrinut koliko bi smog u Melbrunu mogao da utiče na zdravlje igrača:
ŠAPOVALOV: SPREMAN DA ODUSTANEMKANAĐANIN Denis Šapovalov je, kao većina tenisera, i te kako zabrinut za svoje zdravlje zbog smoga u Melburnu:
- Povući ću se ukoliko uslovi budu loši. Grend slem je velika prilika, ali imam samo 20 godina, tako da ne bih rizikovao svoje zdravlje kako bih igrao u ovim uslovima. Učestvovaću na ovom turniru narednih 10-15 godina.

- Melburn je tokom kvalifikacija bio najzagađeniji grad na svetu. Bilo je tužno videti igrače i sakupljače loptica kako kolabiraju. Ipak, verovao sam da će se vreme u "gradu sa četiri godišnja doba" vreme brzo promeniti. Mnogo je kiše palo jedne večeri i vetar je bio jak, što je raščistilo nebo i smog. Poslednja tri dana vazduh je svež, ali požari još bukte. Nadamo se da zbog zdravlja igrača neće imati uticaja. Nadajmo se da je ono najgore iza nas.

Najbolji sportista Srbije je novinarima objašnjavao i kako mu je pošlo za rukom da i posle 30. godine igra na najvišem nivou:

- Mislim isto što i Federer i Nadal, da su godine samo broj. Uspeo sam da uravnotežim privatne obaveze i karijeru, da održavam motivaciju i mentalnu pripremu na visokom nivou. Morate stalno da odgovarate na nove izazove. Ja sam potpuno drugačija osoba od pre pet godina, jer sam postao otac dvoje dece i sve radim drugačije. Pokušavam da iskoristim sadašnji trenutak. Takođe, bitno je da se brine i o svom telu. Velika motivacija je i rivalstvo sa Rodžerom i Rafom. Mislim da smo jedan drugom velika inspiracija.

Đoković smatra da su i mladi teniseri sve bliži vodećoj trojci:

- Danil Medvedev je u finalu Ju-Es opena igrao izvarnedno protiv Nadala, Cicipas je bio izvanredan u Australiji prošle godine, Tim je igrao dva puta u finalu Rolan Garosa. Mislim da su na jedan set od grend slem titule. Oni će sigurno doći, ali će imati izazov kako da održe konstantnost tokom 10-15 godina. A to je upravo Rodžeru, Rafi i meni donelo najviše trofeja.